Kraj fudbalskog sna Hrvatske: Mesi i Alvarez odveli Argentinu u finale

Vatreni nisu znali kako da odgovore na agresivnost Gaučosa, Lionel Mesi oborio rekord, Luka Modrić završio sa Mundijalima

Autor: Marin Šarec
13.12.2022. 22:22
  • Podeli:
Messi Alvarez slave_Reuters-6398e21dd42be.webp Foto: Reuters

Gotov je hrvatski san o finalu Svetskog prvenstva i novom pokušaju da se osvoji naslov prvaka sveta. Argentina je bila uspešnija, slavila sa ubedljivih 3:0 u utakmici koja je odlučena u drugoj polovini prvog poluvremena. Golove za Gaučose postigli su Lionel Mesi sa bele tačke u 34. minutu te Julian Alvarez u 39. i 69. minutu.

U svemu tome doprinos je imao sudija Daniele Orsato i njegovi pomoćnici, zbog situacije kod prvog gola Argentine. Sve je krenulo nedosuđenim kornerom za Hrvatsku u 31. minutu nakon pokušaja Ivana Perišića, lopta je promenila smer jer se odbila od jednog Argentinca. Bunio se Perišić, Argentinci su počeli novu akciju pa je pogrešila uža obrana Hrvatske. Gvardiol je nameštao ofsajd, Lovren je krenuo u trk za Alvarezom koji je dobio loptu u prostor i izašao na Livakovića. 

Golman Vatrenih je stao ispred Argentinca koji je gurnuo loptu prema golu pa se sudario sa Livakovićem dok je Lovren stigao da izbaci loptu. Javio se italijanski sudija, pokazao na belu tačku zbog sudara Alvareza i Livakovića što je izazvalo bes kod Hrvatske. Mesi je sigurno izveo penal, a posle toga se igra Hrvatske raspala i svi pokušaji da se nešto promeni nisu urodili plodom. 

Nije se dugo ništa važno događalo u smislu prilika, igralo se odgovorno sa obe strane, čekalo se na grešku. Tek u 25. minutu videli smo prvi pokušaj prema golu, imali su ga Argentinci preko Fernandeza, gađao je ugao sa 18 metara, Livaković je stigao na loptu koja je išla prema statovi. 

Solidnu situaciju da zapreti Hrvatska je imala u 31. minutu kada je lopta došla do Perišića, iskusio je udarac po dijagonali, lopta je otišla preko prečke u čudnom luku, nekoga je dodirnula. Međutim, sudije to nisu videle, a onda je odmah na drugoj strani pogrešila odbrana naših. Prošla je lopta u dubinu, Alvarez je pobegao Lovrenu i izašao na Livakovića, gurnuo loptu pored njega pa se sudario sa Livakovićem. Lovren je stigao izbaciti loptu nekoliko metara ispred linije, ali Orsato je svirao penal zbog sudara Alvareza i Livakovića.

Protestvovali su Hrvati, ljutili se na Italijana jer najprije nije dosudio korner na drugoj strani, a onda je sudar koji Livaković nije mogao da izbegne procenio kao kazneni udarac. Naravno, svi protesti su bili uzaludni, Argentina je dobila penal iz kojeg je Mesi bio neumoljiv, zakucao je loptu pod prečku nemoćnog Livakovića.

Reakcije Vatrenih Orsato je smirio kartonima za klupu i Kovačića, a Hrvati su odmah krenuli po izjednačenje. Izborio je korner Juranović, odlučili su se na kombinaciju povratne lopte za ubacivanje Brozovića koji je pogodio u blok. Lopta je došla do Argentinaca koji su pojurili u brzu kontru, Alvarez je dugo vukao loptu i uz dosta sreće došao ispred Livakovića pa pogodio za 2:0. Lopta mu se dvaput odbila, najpre posle dodira sa Juranovićem pa zatim Sosom, ostala ispred njega pa je lako savladao golmana u 39. minutu.

Dva brza gola dala su Argentini krila, Hrvatska je bila šokirana pa je zamalo primila i treći gol. Nakon kornera je sam na skoku ostao Mek Alister, Livaković je sjajnom odbranom sprečio katastrofu. Pokušali su potom Vatreni da uzvrate, došli sa dosta igrača u napad pa je Modrićev šut završio u bloku. Lopta mu se vratila, dodao je na desno za Juranovića čiji se pas od Tagliafica odbio prema golu, spreman je bio Martinez na golu. 

Sa velikim rezultatskim zaostatkom Hrvatska je otišla na odmor, nije bila opasna u napadu, a splet nespretnosti i nesreće skupo ih je koštao. 

Na poluvremenu se Dalić odlučio na dve promene, Vlašić je ušao umesto Pašalića, a Oršić umesto Sose što je značilo da Perišić ide na povučeniju poziciju na levoj strani. Vrlo brzo je Hrvatska napravila i treću zamenu, izašao je Brozović koji je izgleda imao problema sa povredom, ušao je Petković u vrh napada. 

Odmah su Vatreni pritisnuli odbranu Argentine, prebacili igru na protivničku polovinu i kružili oko odbrane. Naravno, povećao se rizik od kontranapada Argentinaca, imali su više prostora pa su u 58. minutu došli do nove prilike. Opet se lopta pomalo sretno odbijala do njih, na kraju je Mesi bio na udarcu iskosa sa osam metara, ali Livaković se nije dao prevariti. 

U 62. minutu Hrvatska je došla do prilike iz prekida, loptu je ubacio Modrić, u gužvi se odbila između Lovrena i golmana Martineza koji je bio za korak brži, odbijenu loptu nije mogao da prihvati Vlašić. Argentinci su se sasvim povukli u odbranu i čekali grešku rivala, vreme je radilo za njih, a znali su da odugovlače kad god su mogli. 

Utakmica je na žalost Hrvatske rešena u 69. minutu, za sve je zaslužan raspoloženi Mesi. Prihvatio je loptu uz liniju na sredini terena, ostao jedan na jedan sa Gvardiolom i pokazao mu zašto je najbolji svih vremena. Nekoliko puta ga je Mesi varao, na kraju mu pobegao uz samu korner liniju i povratnom loptom pronašao Alvareza koji je sa šest metara pogodio za velikih 3:0. 

Ušao je potom Livaja umesto Kramarića, za Gaučose je prve minute odigrao Dibala, a na tribinama "Lusaila" trajalo je veliko slavlje znatno brojnijh Argentinaca. Pokušali su u završnici Hrvati da dođu barem do počasnog pogotka, pretili posle prekida pa i udarcima iz daljine, ali ništa nije moglo da završi u mreži.

Hrvatska je morala da prizna poraz, Argentina je agresivnošću i umećem Mesija došla do finala u Katru. 

 

 

Svjetsko prvenstvo Katar 2022

Polufinale

Argentina - Hrvatska  3:0

Argentina: E. Martinez, Molina (86'), Romero, Otamendi, Tagliafico, De Paul (74' Palacios), Paredes (62' L. Martinez), Enzo Fernandez, Mac Allister (86' Correa), Messi, Alvarez (74' Dybala)

Hrvatska: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (46' Oršić), Brozović (50'), Modrić (81' Majer), Kovačić, Pašalić (46' Vlašić), Kramarić (72' Livaja), Perišić

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()