Ekvador pokazao ozbiljan kvalitet, Holandija se izvukla i uzela bod

Lale i Trikolori su nam ostali dužni jer za 90 minuta fudbala nismo videli mnogo toga lepog

Autor: Dejan Marić
25.11.2022. 19:16
  • Podeli:
Holandija Ekvador_Darko Vojinović_AP_Tanjug-1669397433828.webp Foto: Darko Vojinović / AP / Tanjug

Fudbaleri Holandije i Ekvadora remizirali su 1:1, u derbiju drugog kola grupe A Svetskog prvenstva u Kataru.

Lale i Trikolori su nam ostali dužni jer za 90 minuta fudbala nismo videli mnogo toga lepog. I jedni i drugi su igrali "na nož", bilo je mnogo oštrih startova, nesportskih udaraca "ispod pojasa", konstantnih prigovaranja sudiji, obostranog peckanja...

Ali, ulog je bio ogroman, eventualni trijumf i jedne i druge je vodio u osminu finala Mundijala pa je s te strane donekle i razumljiva sveprisutna nervoza na travnjaku "Kalifa" stadiona.

Uvodni minuti su, pak, nagoveštavali drugačiju bitku. Jer, četa Luja van Gala ekspresno je povela preko ubitačnog Kodija Gakpa. Sjajni strelac odavno se dokazao u PSV-u, a sada je dobio priliku da zablista na najvećoj sceni. I oberučke ju je prihvatio.

Nakon što je na premijeri "razoružao" Senegalce, večeras je preciznim hicem u metu zatresao mrežu i Oranje približio nok-aut fazi. Kodi je tako postao tek drugi igrač svoje zemlje koji je u prva dva susreta na svetskim prvenstvima davao golove. Prvi je Memfis Depaj.

Kodi Gakpo postiže gol; Natacha Pisarenko / AP / Tanjug

Možda su neki tada pomislili da će favorit dodati gasa i što pre jurnuti po drugi pogodak kojim bi skoro pa završio priču. No, desilo se suprotno.

Kako su Holanđani odigrali do predaha najbolje opisuje sledeći podatak - Gakpov pogodak je bio jedini šut ka golu protivnika u prvih 45 minuta.

Tokom istih Južnoamerikanci su se konsolidovali nakon početnog šoka i sve više počeli da prete. Nisu to, doduše, bile prilike iz reda 100-odstotnih, ali inicijativa je bila na njihovoj strani. Učinilo se, na trenutak, da je ona krunisana izjednačenjem pošto je Pervi Estupinijan zatresao mrežu u finišu prvog poluvremena. Međutim, gol je poništen zbog osfajda.

Ener Valensija pogađa metu; Themba Hadebe / AP / Tanjug

Što Ekvador nije uspeo tada, jeste u 49. minutu. Ponovo je Estupinijan šutirao, golman Andris Nopert je kratko odbio loptu, samo do, a koga drugog, nego Enera Valensiju. Prekaljeni centarfor samo je "tapnuo" loptu u mrežu za veliku feštu koje nisu mogle da prekinu ni signalizacije Holanđana da je strelac bio u nedozvoljenoj poziciji.

Valensija je tako ušao u istoriju kao tek četvrti fudbaler u istoriji planetarnih smotri koji je postigao šest uzastopnih pogodaka za svoj nacionalni tim. Pre njega to su učinili Euzebio 1968, Paolo Rosi 1982, te Oleg Salenko 1994. Oni su podvig pravili na jednom, a Ener na dva turnira.

Fudbaleri Ekvadora proslavljaju pogodak; Aijaz Rahi / AP / Tanjug

Trikolori su tada bili u naletu, opasno su pretili, a malo je nedostajalo i da povedu. Igrao se 64. minut kada je nakon duge akcije Gonzalo Plata žestoko uzdrmao prečku.

Do kraja se igralo kud i kamo opreznije. Mada, i u takvim okolnostima autsajderi su bili agilniji i, generalno, bolji rival večeras. Ono što im ne ide na ruku je teška povreda Valensije koji je na nosilima napustio teren u finišu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()