Domaći navijači u Kataru prozvali Nemce: Bore se za prava, a vređali Ozila

Katarani su želeli ovim gestom da istaknu kako Nemci baš i nemaju pravo da drže moralne pridike FIFA

29.11.2022. 19:54
  • Podeli:
njemacka-katar - ozil  reuters-1669633228388.webp Foto: Reuters

Reprezentativci Nemačke su u 1. kolu Svetskog prvenstva prekrili usta kako bi iskazali protest protiv FIFA, koja po njihovom mišljenju ćuti na kršenje ljudskih prava i ne prihvatanje različitosti u Kataru, zemlji domaćinu. Tokom utakmice protiv Nemačka - Španija, u 2. kolu, stigao je odgovor Pancerima sa tribina, od navijača Katara.

Namera je bila da se Nemcima ukaže na licemerje, kako tvrde svetski mediji. Brojni navijači su tokom susreta nosili crteže i fotografije sa likom Mesuta Özila, nemačkog fudbalera turskog porekla, i prekrivali su usta rukama, baš kao što su to ranije uradili fudbaleri Nemačke. 

Katarani su želeli ovim gestom da istaknu kako Nemci baš i nemaju pravo da drže moralne pridike FIFA jer su se i oni sami ponašali neprofesionalno i rasistički prema jednom od svojih najboljih fudbalera.

Ozil se 2018. godine naprasno oprostio od reprezentacije, a kao razlog je naveo da ga čelnici nemačkog saveza diskriminišu na rasnoj osnovi.

FIFA je, tokom odigravanja Svetskog prvenstva u Kataru, zabranila bilo kakvo oglašavanje o političkim pitanjima, što uključuje i diskusije o ugroženim pravima LGBTQ+ osoba, a takođe su kapitenima svih selekcija zabranili nošenje kapitenske trake "One Love". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()