Argentina nadigrala nemoćne Poljake, Mesi promašio penal

Gaučosi su zasluženo došli do druge pobede na Svetskom prvenstvu i kao prvoplasirani idu dalje

30.11.2022. 22:19
  • Podeli:
Argentina naslovna_Reuters-6387c12794668.webp Foto: Reuters

Argentina je zasluženo pobedila Poljsku 2:0 u 3. kolu grupe C na Svetskom prvenstvu u Katru. Gaučosi su dominirali tokom cele utakmice, imali preko 20 udaraca u prema golu i mogli su uverljivije slaviti. Poljsku je u igri držao odlični golman Vojčeh Ščesni koji je imao niz odbrana, a najbolja je bila krajem prvog poluvremena kada je obranio penal Lionela Mesija. Ipak, u nastavku je Argentina došla do pogodaka i sigurnog plasmana u osminu finala. 

Raspoložen je na početku utakmice bio Mesi, očigledno željan da povuče Argentince prema osmini finala. U 10. minutu je pokušao iskosa da iznenadi Ščesnija, poljski golman upisao je prvu odbranu. Bili su Gaučosi bolja ekipa, stalno su tražili put kroz dobar blok Poljaka. Ako bi neki udarac prošao tu je bio raspoloženi čuvar mreže Juventusa. U 27. minutu dobar udarac Akune prošao je blizu stative, potom je u 33.  iz kornera pokušao Di Marija, ali golman bio budan. 

Novu priliku Argentinci su kreirali u 36. minutu. Mak Alister je odlično pronašao mladog Juliana Alvareza čiji udarac brani Ščesni. Akcija se nastavila, dijagonalna lopta išla je prema Mesiju sa kojim se sudario golman, dodirnuo ga rukom po licu. Tražili su Argentinci jedanaesterac, sudija Makelie nije se odmah oglasio, ali javio se VAR. Holanđanin je potom doneo odluku da se radi o penalu.

Loptu je uzeo Mesi, tukao snažno, ali Ščesni je fantastičnom reakcijom odbranio penal čarobnjaku iz Rosarija. Poljski golman je odbranio kazneni udarac i protiv Saudijske Arabije, u Katru pokazuje odličnu formu.

Do poluvremena su Argentinci uputili još nekoliko udaraca koji nisu stvorili problem odličnom Ščesniju, u prvih 45 minuta imao je čak devet odbrana. 

Uzalud je golmanu Poljske bilo takvo prvo poluvreme, već u prvom minutu drugog dela morao je po loptu u mrežu. Argentinci su odigrali jednostavnu akciju preko desne strane, Molina je poslao povratnu loptu za Aleksisa Mak Alistera koji je sa 14 metara precizno pogodio suprotni ugao. Nije Ščesni mogao da uhvati tu loptu.

Sa pogotkom prednosti Argentina se nije zadovoljila, nastavio se žestok pritisak pa je u 68. minutu Julian Alvarez preciznim udarcem iz sredine kaznenog prostora neodbranjivo pogodio rašlje za vođstvo 2:0. 

Imali su Argentinci još nekoliko vrlo dobrih prilika, Mesija je zaustavio Ščesni, Alvarez je pogodio spoljni dio mreže, a Lautaro Martinez je promašio okvir.  Poljaci nisu pokazali apsolutno ništa, Robert Levandovski bio je potpuno odsečen u napadu.

Mirno je Argentina sačuvala prednost do kraja utakmice, uvodni poraz od Saudijske Arabije već je zaboravljen, na putu Mesiju i društvu sada je Australija. Poljaci su se uprkos lošoj partiji provukli u osminu finala, Levandovskom i društvu sledi okršaj sa braniocem titule Francuskom. 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()