Sud u Madridu presudio u korist evropske Superlige

Ne čini nam se da se način ponašanja UEFA i FIFA može opravdati kao zaštita opštih interesa evropskog fudbala, piše u obrazloženju sudija

31.01.2023. 13:33
  • Podeli:
uefa-logo-foto-uefa.jpg

Pokrajinski sud u Madridu usvojio je žalbu na odluku Trgovačkog suda i odbacio protivljenje UEFA presudom u korist Super lige. U obrazloženju presude, u koju je "As" imao uvid, piše da "FIFA i UEFA ne mogu da opravdaju svoje ponašanje kao da su jedini čuvari određenih evropskih vrednosti, posebno ako to treba da posluži kao izgovor da održe monopol iz kog bi isključla ili ometala inicijativa bilo čega što pretenduje da bude njihov konkurent - Super liga”.

U izjavi odluke koju su potpisala trojica sudija dodaje se "s obzirom na indicije koje su nam stavljene na raspolaganje, ne čini nam se da se način ponašanja optuženih može opravdati kao zaštita opštih interesa evropskog fudbala, a ono na šta upozoravamo jeste ponašanje, koje ima sve karakteristike neopravdanog zlostavljanja, od strane nekoga ko ima dominantnu poziciju”.

Presudom se nalaže da se FIFA i UEFA uzdrže od usvajanja bilo kakvih mera ili radnji, kao i od davanja bilo kakvih izjava tokom i nakon obrade glavnog postupka, koja sprečava ili ometa, direktno ili indirektno, pripremu ili razvoj Super lige. Iskazana im je zabrana da prete, posredno ili neposredno, bilo kakvim disciplinskim merama klubovima, menadžerima i igračima koji učestvuju u pripremi Super lige. 

Ova presuda Pokrajinskog suda u Madridu dolazi tri meseca posle odluke da Suda pravde Evropske unije (CJEU) mora da odluči da li UEFA uživa monopol u organizaciji takmičenja. Protiv presude CJEU neće biti žalbe. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()