Srbija vraća veru u sebe: Tadić i Vlahović za pobedu i novu nadu

Debi u dresu Orlova imao je Lazar Samardžić, koji je u igru ušao umesto svog idola Dušana Tadića

24.03.2023. 22:39
  • Podeli:
Fudbaleri Srbije-641e099711341.webp Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Fudbaleri Srbije su sa odličnim uspehom položili prvi zajednički test, i to pred domaćom publikom, posle neočekivano lošeg izdanja na Svetskom prvenstvu u Kataru. Orlovi su na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj savladali selekciju Litvanije 2:0 (1:0) i napravili prvi korak ka povratku vere u nacionalni tim. 

Uoči početka utakmice održan je minut ćutanja u čast bivšeg fudbalera i selektora Srbije Siniše Mihajlovića, koji je preminuo u decembru prošle godine. Na tribinama je bilo 20.000 ljudi, među kojima je bilo 150 mališana iz Gnjilana.

Prvu radost na stadionu "Rajko Mitić" doneo je Dušan Tadić, koji je na asistenciju Filipa Kostića postigao gol, u 16. minutu, za 1:0. Fudbaler Juventusa je sa leve strane, skoro do gol auta, centrirao ka kapitenu Srbije koji je loptu dočekao levom nogom u šesnaestercu i plasirao je u desni ugao gola protivnika. Samopouzdanje se ulilo u tim Dragana Stojkovića i osećaj superiornosti je počeo da se vraća.

Imala je Srbija još jednu priliku do kraja prvog poluvremena. U 34. minutu Marko Grujić je pogodio stativu. Na drugoj strani Litvanci su se trudili, ali nisu uspevali da savladaju golmana Vanju Milinkovića Savića koji je dosta toga odbranio. 

Drugi gol, za sigurniju prednost, postigao je Dušan Vlahović. Igrao se 54. minut kada je akcija Orlova stigla do kaznenog prostora protivnika. Dušan Tadić je primio loptu sa leve strane u šesnaestercu, savladao odbranu i iz okreta dodao loptu do napadača Juventusa koji je bio na sedam metara ispred gola Litvanije. Primio je Vlahović pas i šutirao na prvu, savladavši Bartkusa za 2:0.

Selektor Srbije je do 63. minuta igrao sa dva napadača Mitrović - Vlahović, a onda je odlučio je da izvede Dušana i umesto njega uvede Sergeja Milinkovića Savića. 

Dva minuta nakon prve izmene u timu Srbije Filip Kostić je zatresao mrežu Litvanaca, ali je posle VAR provere gol bio poništen zbog ofsajda u kom je bio Andrija Živković.

Stojković je u 72. minutu napravio dvostruku izmenu. Izveo je Sašu Lukića i Dušana Tadića, koji je ispraćen aplauzom publike i dao je kapitensku traku Aleksandru Mitroviću. Njih dvojicu zamenili su Ivan Ilić i debitant među Orlovima Lazar Samardžić.

Litvanci su bili aktivniji u nastavku meča. Do kraja utakmice imao je Vanja Milinković Savić dve, tri odbrane koje su osujetile napad protivnika. 

Iz igre je izašao i Aleksandar Mitrović, pa je kapiten do poslednjeg zvuka sirene bio Sergej Milinković Savić.  

U 88. minutu Litvanija je imala priliku iz prekida. Umesto direktnog slobodnog udarca sa 20 metara pokušali su da izvedu uigranu akciju, ali u njoj nisu bili efikasni do kraja. 

Utakmica je produžena četiri minuta... Tokom zaustavnog vremena publika je mogla da vidi nekoliko dobrih kontakata Samardžića sa loptom, a da ga trema nije "pokosila" igrač Udinezea je pokazao kada je iskoristio priliku da šutira ka golu. Blokirao ga je odbranbeni igrač Litvanije.

Preokreta nije bilo - Srbija posle 1. kola ima tri boda, baš kao i njen sledeći protivnik Crna Gora, koja je savladala Bugarsku

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()