Mađarska izuzeta od ograničenja cene ruske nafte

Poljska i baltičke države odbacile su gornju granicu cene nafte koju je predložila Rusija od 65 dolara po barelu kao previše velikodušnu, izvestio je Blumberg, pozivajući se na izvore.

Calendar 24.11.2022.
  • Podeli:
Naftovod Družba_Belorusija_Foto Reuters-1665573355712.webp Foto: Reuters

Mađarska je dobila izuzeće od ograničenja cene ruske nafte koje je predložila Evropska unija tokom pregovora u Briselu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je na brifingu u Briselu prenošenom na njegovoj Fejsbuk stranici rekao da će na osnovu trenutnog predloga EU, isporuke nafte naftovodima biti izuzete od ograničavanja cene, preneo je britanski list "Gardijan".

To znači da ako predloženo ograničenje bude usvojeno kasnije, ono neće uticati na Mađarsku, istakao je Sijarto.

Podsetimo, grupa sedam država (G7) razmatra ograničavanje cene na rusku naftu koja se transportuje morskim putem.

Prema pisanju evropskih medija razmatra se da se odredi maksimalna cena od 65 do 70 dolara po barelu.

Ambasadori 27 EU zemalja pokušavaju da nađu zajedničko rešenje do kraja dana.

Ministri energetike zemalja EU na sednici u Briselu nisu doneli odluku o ograničenju cene ruskog gasa, a rasprava o tom pitanju nastaviće se u decembru, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi Sputnjik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ideju Zapada da ograniči cene ruskih energenata, više puta izjavio da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako je to u suprotnosti sa njenim interesima.

  • Podeli: