Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 27,7 miliona evra

Ovim zajmom pomoći će se Vladi Srbije da realizuje svoju Strategiju za razvoj tržišta kapitala

17.03.2023. 10:32
  • Podeli:
inflacija stopa banka pixabay-1665059727912.webp Foto: Pixabay

Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio zajam u iznosu od 27,7 miliona evra (30 miliona dolara) za podršku Srbiji u njenim nastojanjima da produbi i dodatno razvije svoje tržište kapitala kroz Projekat "Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala", saopštila je Svetska banka.

"Ovim zajmom pomoći će se Vladi Srbije da realizuje svoju Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice", rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Kako je u saopštenju navedeno, na ovaj način diverzifikovani izvori i instrumenti finansiranja, zajedno sa produbljenim finansijskim sektorom, od presudnog su značaja za dugoročni i održiv privredni rast Srbije, dodao je Pontara.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se izvori finansiranja diverzifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa.

Pored toga, korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

  • Podeli: