Privredni rast četiri odsto, do kraja godine očekuje se ipak pad

Trendovi se pogoršavaju,javljaju se signali znatnog usporavanja rasta privrede rečeno je danas na prezentaciji "Kvartalnog monitora ekonomskih trendova i politika u Srbiji"

29.09.2022. 13:38
  • Podeli:
Ekonomski rast_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

 Privreda u Srbiji u prvoj polovini godine ostvarila je solidan rast od oko četiri odsto, ali se do kraja godine ipak može očekivati pad uz dalji rast inflacije, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milojko Arsić.

On je na prezentaciji 69. broja publikacije "Kvartalni monitor emonomskih trendova i politika u Srbiji", koji su priredili Ekonomski fakultet univerziteta u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke dodao da će inflacija u narednih nekoliko meseci rasti, nakon čega se očekuje pad.

Rast solidan ali se očekuje usporavanje

Arsić je na početku prezentacije predstavio osnovne makroekonomske trendove u Srbiji i istakao da je privreda u Srbiji u prvoj polovini godine ostvarila solidan rast od četiri odsto.

Međutim, upozorio je da se trendovi pogoršavaju, te da se javljaju signali znatnog usporavanja rasta privrede.

Arsić je kazao da se takva situacija mešovito odrazila na tržište rada - zaposlenost raste, nezaposlenost opada, ali tokom godine realne zarade opadaju.

Rekordni spoljnotrgovinski deficit u poslednjoj deceniji

"Spoljnotrgovinski i tekući bilans su dostigli rekordne deficite u poslednjih 10 godina, dok se inflacija ubrzava", rekao je profesor.

Podsetio je da je Narodna banka Srbije od aprila pooštrila monetarnu politiku i da se očekuje da će NBS nastaviti sa restriktivnom politikom, dok će fiskalni deficit znatno porasti.

Arsić je upozorio da pogoršanje gopolitičke situacije može negativno da utiče na makroekonomske trendove.

Kada su u pitanju privredne aktivnosti i kratkoročni trendovi, profesor je ocenio da je rast BDP u drugom kvartalu u Srbiji solidan.

"Rast BDP u odnosu na drugi kvartal prethodne godine je 3,9 odsto, dok je u odnosu na prethodni kvartal rast 1,3 odsto", naveo je on.

Istakao je da se signali usporavanja privrede ogledaju u padu industrijske proizvodnje i građevinarstva, usporavanju rasta investicija i privatne potrošnje, padu realne vrednosti dohotka...

Zaključio je da u slučaju Srbije dodatni problemi u proizvodnji struje i suša dodatno usporavaju BDP.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()