Potrošačke cene porasle za 13,2 odsto

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da su potrošačke cene povećane u avgustu, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, za 13,2 odsto.

12.09.2022. 13:34
  • Podeli:
dinari duško jaramaz pixsell.jpg Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

U poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku porasle za 9,8 procenata.

Pale cene transporta

U poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku porasle za 9,8 procenata.

Prema podacima RZS-a, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u avgustu 2022. godine, u odnosu na jul 2022. godine, u proseku su povećane za 1,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva od 3,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 2,5 odsto, restorani i hoteli od 1,4 procenat, rekreacija i kultura za 1,3 odsto, oprema za stan i tekuće održavanje za jedan odsto, kao i u grupama alkoholna pića i duvan, komunikacije, zdravstvo i obrazovanje za po 0,1 odsto.

Pad cena je zabeležen u grupama transport za 2,5 odsto i odeća i obuća od 0,6 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi RZS.
 

Proizvođačke cene u poljoprivredi i ribarstvu vece za 45,1%

Proizvođačke cene proizvoda u poljoprivredni i ribarstvu povećane su u julu za 45,1 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Žita (62,8 odsto), Stoka i živina (48,5 odsto) i Voće (28,3 odsto).

Te cene su u julu, u odnosu na jun, u proseku povećane za 0,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupi Stoka i živina (7,7 odsto) i Voće (0,9 odsto)

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-jul 2022. godine, u odnosu na isti period 2021. godine, u proseku su povecane za 26,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-jul 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Žita (36,3 odsto) i Stoka i živina (27,0 odsto).

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()