Potpisan ugovor o kreditu EBRD od 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Zajam će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza velikih količina električne energije.

15.03.2023. 21:00
  • Podeli:
EBRD_Logo_Reuters.jpg Foto: Reuters

Ugovor o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 300 miliona evra za reformisanje Elektroprivrede Srbije (EPS) potpisan je danas u Beogradu.

Drugi najveći zajam EBRD-a Srbiji

To je drugi najveći zajam EBRD-a Srbiji, koji je do sada na ovom tržištu uložio 7,9 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

Ugovor o kreditu su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Кolanđeli, kao i direktor EPS-a Miroslav Tomašević i direktor EBRD-a za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Zajam će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza velikih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine.

Istakao je i da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije i podsticati njihovo uvođenje, kao i osigurati sigurnost i održivost snabdevanja energijom.

"Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade Srbije jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo", rekao je Mali.

Ulaganja i reformisanje u EPS-u

Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadžerske kapacitete.

"Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka", poručio je Mali.

Mateo Кolanđeli istakao je da EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

"Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije", rekao je Кolanđeli.

Na sastanku predstavnika Vlade i EBRD-a je rečeno da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 energije, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom.

EBRD je u 2022. obezbedio ukupno 650 miliona evra Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

  • Podeli: