Porasla spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvom kvartalu

Zemlje članice Evropske unije čine 59,7 odsto ukupne razmene.

31.05.2023. 13:12
  • Podeli:
dinari zarada plata pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-april iznosila je, izraženo u evrima 21.944,7 miliona evra (21,9 milijardi), što je više za 3,3 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Zemlje članice Evropske unije čine 59,7 odsto ukupne razmene. 

Izvezeno je robe u vrednosti od 10.399,9 miliona, što je rast od 9,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 13.233,0 miliona dolara, što je za 6,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine. 

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 9.657,7 miliona, što je rast od 13,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. 

Uvoz robe imao je vrednost od 12.287,0 miliona, što predstavlja smanjenje od 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Deficit iznosi 2.833,1 miliona dolara, što čini smanjenje od 39,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. 

Izražen u evrima, deficit iznosi 2.629,3 miliona, što je smanjenje od 36,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 78,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 67,2 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. 

Zemlje članice Evropske unije čine 59,7 odsto ukupne razmene. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()