Nemačka želi da privuče 50.000 radnika sa Zapadnog Balkana godišnje

Dobrodošli su svi kvalifikovani radnici koji mogu da pomognu ekonomskom rastu zemlje, poručio ministar finansija Nemačke povodom predstavljanja nacrta reforme migracija

29.03.2023. 16:42
  • Podeli:
Posao_zapošljavanje_Nemačka_Foto Sebastian Kahnert dpa-63b98075dba8d.webp Foto: Sebastian Kahnert / dpa

Nemačka je predstavila nacrt reforme migracija, koja između ostalog predviđa nove podsticaje za doseljenike iz zemalja van Evropske unije. Berlin previđa da će time moći da privuče 50.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na godišnjem nivou.

"Postavljamo osnove za novi početak politike migracija", saopštio je ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner na Tviteru, dodavši da je su u Nemačkoj dobrodošli svi kvalifikovani radnici koji mogu da pomognu ekonomskom rastu zemlje, prenosi Rojters.

Deo reforme je i novi zakon o imigracijama koji želi da pomogne pre svega ljudima iz zemalja van EU koji žele da rade u Nemačkoj. Nakon ove reforme bi broj stranih radnika iz zemalja van EU mogao da poraste za 60.000 na godišnjem nivou, navodi se u nacrtu zakona u koji je Rojters imao uvid.

Nacrt zakona predviđa da stranci mogu da se zaposle u Nemačkoj na tri načina - ako ima univerzitetsku diplomu ili potvrdu o kvalifikaciji za rad koji priznaje ova zemlja, i ugovor sa poslodavcem, ako ima minimum dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili potvrdu o stručnom osposobljavanju (VET) ili ako imaju potencijal da nađu posao u toj zemlji.

Kabinet nemačkog premijera Olafa Šolca ovom reformom želi da nadomesti manjak radne snage u zemlji, zaključuje britanska agencija.

Zakonska regulativa za građane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao u Nemačkoj će biti produžena i neće isteći na kraju ove godine, kao što je bilo prvobitno predviđeno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()