Narodna banka Srbije: Inflacija u avgustu 13,2 odsto

Nakon što dosegne vrhunac u ovom tromesečju, inflacija bi trebalo da ima silaznu putanju, očekuje NBS

13.09.2022. 15:28
  • Podeli:
inflacija slaven branislav babić pixsell.jpg Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Narodna banka Srbije objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je oko 70 procenata doprinosa i dalje posledica rasta cena hrane i energenata.

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u avgustu je bila 7,9 procenata, navodi NBS.

Mesečna inflacija u avgustu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bila je 1,2 odsto ispod stope inflacije koju je NBS očekivala za prethodni mesec.

Narodna banka je navela i da je rast cena prerađene hrane u avgustu u odnosu na jul bio 1,7 procenata, što je slično dinamici mesečnog rasta ovih cena u periodu mart-jul.

Navodi se da su u uslovima i dalje visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše, kako na domaćem tržištu, tako i u većem delu Evrope, cene prerađene hrane u avgustu, u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 19 procenata.

Cene neprerađene hrane u avgustu su zabeležile mesečni rast od 4,1 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 23 procenta.

Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i "usidrena" srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se kreću u granicama cilja.

NBS ocenjuje da će prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora međugodišnja inflacija tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

NBS procenjuje da će u kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineti i ekonomske mere Vlade Srbije kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()