Minimalna cena rada biće 230 dinara po satu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će minimalna zarada porasti za 14,3 odsto, sindikalci traže višu cenu.

13.09.2022. 11:28
  • Podeli:
dinari zarada plata pixabay.jpg Foto: Pixabay

"Od prvog januara 2023. godine minimalna cena rada iznosiće 230 dinara po satu, dakle 40.020 dinara. To je procentualno povećanje od 14,3 odsto što je najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada. Ovde smo pokušali da balansiramo zahtev Sindikata i zahtev poslodavaca" rekao je Mali na današnjoj konferenciji za novinare. 

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost traže da se minimalna cena rada do kraja godine poveća na 43.000 dinara. Oni su to zatražili danas na javnoj sednici koju su održali ispred Palate Srbija, a odakle su zahtev uputili Socijalno-ekonomskom savetu čije je zasedanje u toku.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća SSSS objasnio je da povećanje minimalca zahtevaju oba sindikata, a takođe traže da se od naredne godine o minimalnoj ceni rada razgovara dva puta godišnje. On je rekao i da je povećanje zarada od 12 procenata inflacija već “pojela” i da se ne može živeti sa sadašnjim primanjima.

Sindikalci su izneli podatke po kojima je potrošačka korpa u junu 2021. godine bila nešto preko 39.334 dinara, u junu ove godine više od 44.346 dinara, a u septembru je stigla do 50.197 dinara.

Najavili su da će u slučaju da njihovi zahtevi ne budu usvojeni pozvati svoje članstvo na generalni strajk i proteste.

Obraćajući se novinarima, Siniša Mali je podsetio da je 2012. godine mininalac iznosi 15.7000 dinara te da je od tada minimalac povećan 2,5 puta.
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()