Mali: U zdravstvu može da se uštedi oko 13 milijardi dinara

U cilju racionalnijeg korišćenja novca koji država izdvaja za zdravstvo u proteklom periodu, uveden je koncept centralizovanih javnih nabavki i e-recept

28.01.2023. 12:42
  • Podeli:
Tan2023-01-0110162112_0 Siniša Mali Tanjug Miloš Milivojević-63ca6b7235b82.webp Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Nakon sedam meseci od uvođenja sistema robno materijalnog knjigovodstva u zdravstvu, analize pokazuju da se mogu postići velike uštede i da one iznose oko 18 odsto u odnosu na ukupne troškove, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i precizirao da je reč o oko 13 milijardi dinara odnosno oko 100 miliona evra godišnje.

Ministarstvo finansija organizovalo je konferenciju na kojoj su bili prisutni direktori domova zdravlja u Srbiji kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić i direketorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, a na skupu se razgovaralo o digitalizaciji u finansiranju zdravstvene zaštite.

Mali je novinarima rekao da je u cilju racionalnijeg korišćenja novca koji država izdvaja za zdravstvo u proteklom periodu, osim robno materijalnog knjigovodstva, uveden koncept centralizovanih javnih nabavki, kao i e-recept.

"Ovogodišnji budžet za zdravstvo iznosi 490 milijardi dinara. Država je dakle odvojila najviše novca do sada za zdravstvo i želimo da se taj novac racionalno koristi i da se vodi računa o svakom utrošenom dinaru", istakao je Mali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()