Mali: Povećanje penzija veće od inflacije, Srbija nije prezadužena zemlja

Srbija nema nikakav problem sa servisiranjem javnog duga, a udeo duga u BDP-u danas je samo 0,5 odsto viši nego 2012. godine

25.09.2022. 12:37
  • Podeli:
sinisa-mali-milos-tesicpixsell.jpg Foto: Miloš Tešić/PIXSELL

Srbija nije prezadužena, a penzije će biti povećavane kao što je i planirano, od 1. novembra 9 odsto i još 11 odsto od 1. januara naredne godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Nakon formiranja nove Vlade Srbije očekuje se rebalans budžeta, kako bi se ostvarilo planirano povećanje penzija, rekao je Mali je za TV Pink, dodajući da će ono "kumulativno od januara iznositi 20,2 odsto".

Inflacija će ove godine iznositi 11,5 odsto, dok je projekcija za sledeću godinu 8,7 odsto, tako da je povećanje penzija realno jer je veće od inflacije, rekao je ministar.

Mali je najavio i da će minimalna cena rada od 1. januara biti povećana za 14 odsto i iznosiće više od 40.000 dinara, kada će i plate u javnom sektoru porasti za 12,5 procenata.

Srbija nema nikakav problem sa servisiranjem javnog duga, a udeo duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) danas je samo 0,5 odsto viši nego 2012. godine, kaže ministar. Prema njegovim rečima, javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra, što je oko 53 osto BDP-a.

Mali je istakao da je stopa rasta privrede u prvom kvartalu ove godine bila 4,3, a u drugom 3,9 odsto, dok ostale zemlje u Evropi, kako kaže, već ulaze u recesiju i negativne stope rasta.

Situacija je, zbog sukoba u Ukrajini i svetske krize, "nikad gora", ali i u lošoj situaciji "Srbiji je možda malo bolje nego drugima", reako je Mali, navodeći da država ima "2,5 milijardi u kešu na računu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()