Kakve koristi ima Srbija od promena u svetskoj automobilskoj industriji?

U regionalizaciji proizvodnje u automobilskoj industriji posle pandemije i prekida lanaca snabdevanja, nove fabrike nastaju uglavnom van EU

20.09.2022. 18:19
  • Podeli:
fabrika-tvornica-automobili-volkswagen-sangaj-fotoxinhuapixsell.jpg Foto: Xinhua / Pixsell

U trendu regionalizacije proizvodnje automobilske industrije Nemačka ne profitira, jer se kompanije najčešće opredeljuju da pogone dižu i kapacitete povećavaju u Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji.

U tekstu pod naslovom "Zaobilaze Nemačku, investiraju u Mađarsku, Slovačku i Srbiju", Dojče Vele (DW) piše da u regionalizaciji proizvodnje, što je trend u automobilskoj industriji posle pandemije i prekida lanaca snabdevanja komponentama (delimično uzrokovanim i ratom u Ukrajini) nove fabrike nastaju uglavnom van Evropske unije.

Pozivajući se na izveštaj konsultantske kuće Berils (Berylls Strategy Advisors), koja analizira razvoj i poslovanje najvećih liferanata za automobilsku industriju u svetu, navodi se da su snabdevači trenutno veoma uzdržani što se tiče Nemačke kao mesta za proizvodnju.

Kao primer navode se akumulatori za čiju proizvodnju je potrebna energija koja je u Nemačkoj osam do devet puta skuplja nego u drugim zemljama EU.

Zbog toga, od podizanja kapaciteta za ovu proizvodnju trenutno profitira Mađarska.

U analizi se kaže da brojna imena iz branše liferanata za automobilsku industriju iz Kine, Južne Koreje i Kanade zaobilaze Nemačku, a pored Mađarske, radije investiraju u Slovačku ili Srbiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()