Kako preživeti mesec sa platom od 40 hiljada dinara?

Kako preživeti mesec sa platom od 40 hiljada dinara? Deluje kao neizvodljivi eksperiment, ali to je surova realnost sa kojom će se od 1. januara suočiti između 350 i 500 hiljada radnika u Srbiji koji su na minimalcu.

12.09.2022. 19:31
  • Podeli:
prodavnica trgovina pixabay.jpg Foto: Pixabay

Predlog države je da toliko iznosi najmanja zarada za sledeću godinu, a iako je to rast od 14 odsto u odnosu na dosadašnjih 35.000 dinara, česta poskupljenja i inflacija uveliko su to obezvredile.

Cene sve više, a korpe sve praznije. Sa aktuelnim minimalcem već odavno ne može da se obezbedi ni najosnovnije, a ni onaj, koji će najverovatnije biti usvojen na Socioekonomskom savetu od 40.000 dinara, neće mnogo promeniti situaciju.

"Neka probaju da žive sa 40.000", "Teško za porodicu", "Nemoguće za penzionere", samo su neki od komentara naših sugrađana.

U junu je za minimalnu potrošačku korpu bilo potrebno nešto više od 44 hiljade dinara, a sa skorijim poskupljenjima sada je potrebno nekoliko hiljada više. Kada govorimo o prosečnoj korpi, potrebno je još toliko novca - predaleko od najavljenog minimalca.

"Oni koji su najslabije plaćeni najčešće su jedini koji rade u svojoj porodici, tako da sa sigurnošću možemo da tvrdimo da ono što se dobija kao minimalna zarada treba jednu tročlanu ili četvoročlanu porodicu treba da zaštiti od siromaštva", kaže Sarita Bradaš, iz Fondacije Centar za demokratiju.

"Procene Mreže Clean cloads campain koja se bavi uslovima rada u tekstilnoj industriji jeste da bi plata potrebna za život, ona koja zadovoljava socijalne i egzistencijalne potrebe radnika, da je da plata 114.000 dinara", kaže Vladimir Simović, iz Centra za dostojanstven rad.

Poslodavci su najavljenom minimalnom zaradom zadovoljni, a zahtev sindikata za povećanje minimalca od 25 odsto smatraju nerealnim. Da li misle da je realno da i sa najmanjim primanjima sklope kraj sa krajem, nisu se izjasnili.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()