Banke bez zaposlenih: Budućnost koja stiže i u Srbiju

I pored toga, bankari kažu da ekspoziture bez službenika nude iste funkcionalnosti kao i one ranije, ali i neke prednosti

28.09.2022. 19:41
  • Podeli:
bankomat_pixabay-1664380434716.webp Foto: Pixabay

Sve više banaka u Srbiji prelazi na filijale bez bankara. To znači da će se plaćanja i ostale transakcije obavljati na uređajima. 

Veći deo korisnika to pozdravlja, dok neki ipak nalaze izazov u radu sa mašinom. 

Bankarske službenike u Srbiji menjaju bankomati. Prelaskom na takozvane cashless filjale, ističe se da će vam uređaj učiniti više od bankarskog službenika, ali i brže. 

Bojana Mišković iz ProCredit banke kađe da pored opcije 'Zona 24/7', unapređenog i dosta tehnološki naprednijeg bankomata, koji daje mogućnost za isplatu novca sa računa, dinarskog i deviznog, isto tako daje mogućnost da se položij novac u dinarima ili u valuti.

"Klijent u zoni može da uradi sve, može da deponuje velike količine novca, može sa aparata da izvuče svoj izvod", kaže ona.

Građani to uglavnom podržavaju. 

Zbog toga se u Srbiji proteklih godina drastično smanjio broj bankarskih ekspozitura, što nekim građanima ne odgovara.

Do pre deset godina banke u Srbiji imale su mnogo ekspozitura. Međutim danas, taj broj je nekoliko puta manji. 

I pored toga, bankari kažu da ekspoziture bez službenika nude iste funkcionalnosti kao i one ranije, ali i neke prednosti. 

Jedno od objašnjenja za filijale bez službenika je u smanjenju troškova banaka, napominju stručnjaci. 

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da ih korporizacija bankarskog poslovanja tera da smanje troškove tako što smanjuju broj zaposlenih. 

"Živo ljudsko biće je najskuplja stavka za svaku korporaciju i zato oni digitalizuju i sprovode, u nekim momentima i nasilnu digitalizaciju svojih procesa, sve pod izgovorom da je to korist i olakšanje građanima", navodi Uzelac.

Iako većina nema problem s tim, postoji i ona manja grupa korisnika, obično starijih sugrađana, koji ne žele da odstupaju od svojih dosadašnjih navika. Nažalost. čini se da njih banke ne žele, napominju stručnjaci, a filijale bez službenika su dokaz za to.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()