Ove namirnice sadrže najviše pesticida

Većina ih svakodnevno koristi

16.03.2023. 22:50
  • Podijeli:
namirnice-pixabay.jpg

Doktori i dijetetičari neprestano nas potiču da jedemo više voća i povrća bogatog vlaknima i hranjivim tvarima jer kažu da su dobri za nas! Nisu u krivu. Brojne studije hvale zdravstvene dobrobiti jedenja namirnica poput borovnica, špinata, mrkve, brokule i gljiva.

Ali što ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?

Upravo je to pokazalo najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75% neorganskih svježih proizvoda prodanih u Americi sadrži ostatke pesticida. To je još veći postotak od rezultata slične studije EWG-a prošle godine. Izvještaj se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz hiljada uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.

EWG koristi ove podatke za izradu dva popisa: “Dirty Dozen”, kako ga grupa naziva, uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Clean Fifteen”, sastavljeno od proizvoda s najnižim nivoom pesticida.

Popis voća i povrća s najviše pesticida:

-Jagode

-Špinat
-Kelj, raštika i gorušica
-Breskve
-Kruške

-Nektarine
-Jabuke
-Grožđe
-Bell & Ljute papričice

-Trešnje

-Borovnice
-Zeleni grah

Ako ste obožavatelj avokada, postoje dobre vijesti za vas: ovo voće je i ove godine na vrhu popisa najčišćih proizvoda.

“Avokado ima debeli vanjski sloj koji ga štiti, što znači da poljoprivrednici mogu koristiti manje pesticida kada ga uzgajaju”, objašnjava ona. “S druge strane, osjetljivi proizvodi koji se uzgajaju blizu tla, poput jagoda i špinata, nisu toliko prirodno zaštićeni i stoga ih se više prska pesticidima.”

Gotovo 65% uzoraka Clean Fifteen nije imalo vidljive ostatke pesticida, prema EWG-u. Nešto više od 10% Clean Fifteen uzoraka imalo je ostatke dva ili više pesticida, a niti jedan uzorak iz prvih šest stavki nije bio pozitivan na više od tri pesticida, piše Eat This, Not That.

Popis voća i povrća s najmanje pesticida:
-Avokado
-Slatki kukuruz

-Ananas
-Luka

-Papaja

-Slatki grašak

-Šparoga
-Dinja
-Kivi

-Kupus

-Gljive
-Mango
-Slatki krompir
-Lubenica

-Mrkva

  • Podijeli: