Skriven u pećinama: Drevni Kaštel u Bosni i Hercegovini do kojeg nije preporučljivo hodati sam

Mještani i dalje pamte brojne legende i mitove koje se vežu za ovo mjesto, a prema jednoj od njih, bilo kakve intervencije mogle bi donijeti nesreću onome ko dirne u Kaštel...

26.05.2023. 07:00
  • Podijeli:
62542454-kastel (1)-646dd8344c17a.webp Foto: Borisa Trogrančića

Fotografije Borisa Trogrančića prave su ambasadorice prirodnih ljepote Bosne i Hercegovine, a ovoga puta neumornog fotoreportera put je odveo na obronke planine Zahor, nedaleko od Fonjnice, gdje se nalazi i nacionalni ponos – ruševine drevnog Kaštela.

Upustite li se u istraživanje, naći ćete ga iznad sela Rizvići i desne obale rječice Kozice, na 1158 metara nadmorske visine – u blizini izletišta Vladića vrh. Građevinu su izgradili franjevci u 14. vijeku kao svojevrsni samostan, ali i za obranu od neprijatelja.

Jedan od značaja Kaštela leži u činjenici da je uz Kozograd među najvišim utvrđenim gradovima izgrađenim u Bosni i Hercegovini. Kaštel je sagrađen u pećinama, na nepristupačnom mjestu, i pregrađen zidovima, a sami put do njega plijeni pažnju vidikovcima koji se otvaraju na putu, prenosi punkufer.

Mještani i dalje pamte brojne legende i mitove koje se vežu za ovo mjesto, a prema jednoj od njih, bilo kakve intervencije mogle bi donijeti nesreću onome tko dirne u Kaštel.

Jedna od preporuka je da izletnici ondje ne idu sami zbog opasnosti od medvjeda koji se vrzmaju tim područjem, pa odlučite li se na put do Kaštela budite oprezni.

  • Podijeli: