Vrijeme je da brinete o sebi: Ovo je znak da se trudite da ugodite svima

Postanite sebi prioritet

19.03.2023. 06:45
  • Podijeli:
Zamišljenost-63dd1c77cd3d5.webp Foto: Pixabay

Nema ništa loše u tome što želimo da održimo dobre odnose sa okolinom, ali kada pokušavamo da ugodimo drugima po svaku cijenu, nastaju problemi.

Ovo može biti zbog niskog samopoštovanja. Tada zadovoljstvo okoline čini da se osjećamo bolje, jer nas čini primjećenim i cijenjenim.

Vremenom, međutim, spremnost na ustupke dovodi do toga da prestajemo da postavljamo sebi prioritete. Možemo ignorisati sopstvene potrebe, dati vrijeme koje nemamo drugima.

Međutim, ovo ne može trajati vječno. Kada odustajanje od sebe počne više da boli, to će nas natjerati da razmišljamo o odnosu sa okolinom.

Ako niste sigurni da li se problem odnosi na vas, obavezno provjerite koja ponašanja mogu ukazivati na to da se previše trudite za druge.

Tri znaka da se previše trudite da ugodite drugima

1. Izbjegavate donošenje nezavisnih odluka

Možda ćete osjetiti potrebu da se o svakoj odluci konsultujete sa svojim voljenima. To može biti rezultat osjećaja anksioznosti i nesigurnosti šta je dobro za vas. Tada odustajete od kontrole nad sopstvenim životom i radite ono što drugi očekuju od vas.

2. Ispunjavate sve zahtjeve

Uvjereni ste da morate da učinite sve da biste obradovali svoju porodicu i najmilije, zbog čega ne odbijate nijedan njihov zahtjev. Šta god da traže, vi ste u stanju da to uradite, bez obzira da li imate vremena ili želite da to učinite.

3. Zanemarujete sopstvene potrebe

Svaki put kada popustite kada je u pitanju provođenje slobodnog vremena, predlozi za večeru ili izbor filma za veče. 

Pristajete na nešto što vam se možda čak i ne sviđa (npr. igranje igrica koje su vam dosadile do smrti) samo da biste ugodili nekom drugom. 

Iako osjećate otpor i bijes na sebe, odlažete svoje potrebe, baveći se potrebama voljenih.

  • Podijeli: