Kakvi ljudski mirisi najviše privlače komarce?

Komarci se većinu vremena hrane nektarom. Međutim, ženke koje se pripremaju da proizvedu jaja imaju potrebu za obrokom s dodatnim proteinima - krv

25.05.2023. 22:45
  • Podijeli:
Komarac_zarazne bolesti_Foto Pixabay-645cb4ddedda6.webp Foto: Pixabay

U naučnom izvještaju objavljenom prošle nedelje, naučnici su pomogli u određivanju različite hemikalije u tjelesnom mirisu koje privlače ove insekte tako što su izgradili arenu za testiranje veličine pozorišta i upumpavali mirise različitih ljudi, piše CNN.

U najboljem slučaju, ako vas ugrize, samo će se pojaviti crvenilo na mjestu uboda koje svrbi. Ali ugrizi komaraca često mogu da postanu smrtonosni, zahvaljujući parazitima i virusima koje insekti prenose. Jedna od najopasnijih bolesti je malarija
Istraživači su željeli da usporede preferencije mirisa komaraca kod različitih ljudi, posmatrali su sposobnost insekata da prate mirise na udaljenosti od 20 metara i proučavali ih tokom njihovih najaktivnijih sati, između 22 sata i dva sata ujutru.

Istraživači su otkrili ono što bi potvrdili mnogi koji su bili na pikniku: neki ljudi privlače više komaraca od drugih. Hemijske analize vazduha iz šatora otkrile su supstance koje prouzrokuju neprijatne mirise iza privlačnosti komaraca ili nedostatka iste.

Komarce su najviše privlačile karboksilne kiseline u vazduhu, uključujući maslačnu kiselinu, jedinjenje prisutno u “smrdljivim” sirevima. Ove karboksilne kiseline proizvode bakterije na ljudskoj koži i obično ih ne možemo primjetiti.

Dok su karboksilne kiseline privukle komarce, insekte je, čini se, odvratila druga hemikalija nazvana eukaliptol, koja je prisutna u biljkama. Istraživači su posumnjali da bi jedan uzorak s visokom koncentracijom eukaliptola mogao biti povezan sa ishranom ljudi, prenosi N1 Sarajevo.

  • Podijeli: