Prosvjetin tradicionalni Božićni koncert u četvrtak u Narodnom pozorištu Sarajevo

Obilježavaju i 120 godina od osnivanja društva SPKD "Prosvjeta"

04.01.2023. 10:26
  • Podijeli:
prosvjeta_anadolija 1-63b42155400c5.webp Foto: Anadolija

U Narodnom pozorištu Sarajevo u četvrtak će biti upriličen tradicionalni koncert, koji u povodu jednog od najvećih hrišćanskih praznika Pravoslavnog božića organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta".

Tim povodom je danas u prostorijama "Prosvjete" održana konferencija za novinare na kojoj su podijeljene informacije o organizaciji i umjetničkom programu ovogodišnjem i 13. Božićnog koncerta, kojim se istovremeno završavaju aktivnosti obilježavanja 120 godina postojanja SPKD "Prosvjeta".

Božićni koncert u četvrtak zakazan je za 19:30 sati.

“Našim tradicionalnim koncertom ćemo na svečan način zaokružiti obilježavanje 120 godina od osnivanja našeg društva. Nadamo se da će taj muzičko-scenski događaj na određen način upotponiti prazničnu atmosferu koja inače u ovom periodu vlada u našem gradu”, kazao je predsjednik SPKD "Prosvjeta” Nedeljko Masleša.

Naglasio je kako smatra da “Prosvjeta” ovim svojim koncertom doprinosi raznolikosti i posebnosti kulturnih događanja u Sarajevu te kako vjeruje da će publika uživati u programu

“U ime Prosvjete želim svim građanima svako dobro u novoj 2023. godini a pravoslavne vjernike pozdravljam drevnim hrišćanskim pozdravom ‘Hristos se rodi’”, zaključio je Masleša.

Dejan Garić, predsjednik UO SPKD "Prosvjeta", podsjetio je kako je cijena koncerta ostala ista, bez obzira na inflaciju, a iznosi 10 KM, podsjećajući da kompletan prihod od koncerta ide u Fond za stipendiranje učenika širom BiH. Karte je moguće kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Osvrnuvši se i na sam umjetnički program koncerta, Garić je kazao kako koncert započinju duhovnom muzikom, kako i priliči božićnim praznicima, u izvedbi Kamernog ansambla "Teodor Romanić" a pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

“Iz Banjaluke nam dolazi etno grupa ‘Trag’, koja će izvesti šest tradicionalnih kompozicija iz svih krajeva ne samo BiH, nego i Balkana. Gosti koji će zatvoriti koncert su iz Beograda, oni su sastavni dio KUD-a Abrašević iz Beograda, to je vokalni ansambl ‘Ogrlica od bisera’ s dirigenticom Jasnom Vasiljević-Milanović. Oni će također izvesti šest kompozicija etno i tradicionalnom karaktera”, kazao je Garić.

Pravoslavni vjernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post koji traje od 28. novembra do 6. januara. Posljednji dan prije Božića i ujedno posljednji dan posta je Badnji dan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()