Praunuk Lava Tolstoja za UNU: Apsurdno je lišiti čovječanstvo bilo koje velike kulture

Mislim da ruska književnost daje odgovore na neka od najbitnijih pitanja današnjice i vrlo je aktuelna i sada, kazao je Tolstoj

28.06.2022. 21:10
  • Podijeli:
vladimir-tolstoj-una.jpg

Izbacivanje djela Dostojevkog, Tolstoja, Puškina u Ukrajini se pravda idejom da je to ideološki štetna literatura i propaganda.

Potomak pisca koji se u svom najpoznatijem djelu bavio baš ratom i mirom, Vladimir Tolstoj kaže za UNU da to smatra velikom greškom. 

"To doživljavam kao prolazni sindrom, recimo kao kad ljudski organizam reagira na bolest pa blokira određene procese. Apsurdno je lišiti čovječanstvo bilo koje veliki kulture, bilo da je ona američka, francuska ili ruska. Mislim da ruska književnost daje odgovore na neka od najbitnijih pitanja današnjice i vrlo je aktuelna i sada", kazao je Tolstoj.

Dodao je da je siguran da će se Svijet na kraju vratiti tim osnovama kulture.

U međuvremenu iz Instituta za knjigu Ukrajine najavljeno je da će biti uklonjena djela tzv. antiukrajinskog sadržaja. 

Više pogledajte u prilogu Zvonka Ninkova. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()