"Porodica ista, a tri kista": Ljubav prema slikarstvu prenose s koljena na koljeno

Tihomir Jović kaže da je ljubav prema slikarstvu naslijedio od oca

12.11.2022. 09:49
  • Podijeli:
slikariiz doboja-1668242891738.webp Foto: SRNA

U Doboju je otvorena izložba "Porodica ista, a tri kista", na kojoj su predstavljeni radovi tri generacije porodice Jović iz Osječana - Bogoljuba /89/, njegovog sina Tihomira /57/ i unuka Mladena /34/.

Izložbu, na kojoj je predstavljeno oko trideset radova, organizovao je sinoć dobojski Centar za kulturu i obrazovanje čiji je predstavnik Mišo Damjanović rekao novinarima da sva tri autora njeguju različit umjetnički pravac i tehnike, ali da ih sve povezuje ljubav prema umjetnosti.

"Imamo jedan duh vremena koji je davno iza nas i to je ona stara škola u kojima su radovi ogoljeni, zatim iskonski vizantijski stil ikonografije, te savremeni prikaz izražen kao bodi art, tetovaža ili apstrakcija", naveo je Damjanović.

Bogoljub Jović, koji je završio Pedagošku akademiju Sarajevu i cijeli radni vijek proveo je u prosvjeti kao nastavnik likovnog vaspitanja u Osječanima, kaže da mu je drago što je doživio da je organizovana zajednička izložba i što su mlađi nastavili njegov put.

"Volim i grafiku, ilustrovanje, modeliranje, akvarel", izjavio je Bogoljub, koji je autor i brojnih skulptura, scenografskih ostvarenja za potrebe mjesne škole i sela, kao i ispisanih slova u nekadašnjem bukvaru.

Tihomir Jović kaže da je ljubav prema slikarstvu naslijedio od oca, da je u zrelijim godinama završio Odsjek za crkvenu umjetnost i slikarstvo pri Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, i da osim ikona radi i aktove, portrete, apstrakcije.

On ističe da su ljubav, vrijeme i strpljenje osnovni preduslov za nastanak jedne ikone i poručio da, kao i sve druge stvari u životu, ništa ne može nastati na brzinu.

Mladen Jović kaže da se bavi svim segmentima slikanja od ikonopisanja, slikarstva, a u posljednje dvije godine i tetoviranjem.

Izložba je organizovana u maloj sali Slobomir P Univerziteta u Doboju.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()