Picassova slika prodana za 67,5 miliona dolara na aukciji u New Yorku

Ljubav Marie-Thérèse prema plivanju i njezina gracioznost u vodi inspirirali su aluziju na more, jer sam Picasso nije znao plivati

18.05.2022. 13:47
  • Podijeli:
pixasso-reuters.jpg

Slika Pabla Picassa Femme nue couchée iz 1932. prodana je u utorak za 67,5 miliona dolara na svom aukcijskom debiju u Sotheby'su u New Yorku, što je posljednja velika prodaja na aukciji umjetnina iz srednjeg cjenovnog razreda.

Osmoznamenkasta prodajna cijena dolazi sedam dana nakon što je portret Marilyn Monroe na sitotisci Andyja Warhola iz 1964. zaradio 195 miliona dolara kod Christie'sa, postavljajući rekord za djelo američkog umjetnika prodano na aukciji.

Aukcijska kuća Sotheby's predvidjela je da će Picassova slika, nadrealistički prikaz njegove muze Marie-Thérèse Walter, biti prodana za više od 60 miliona dolara. Cijena je manja od ostalih portreta Marie-Thérèse, od kojih je jedan prošle godine na Christie'su zaradio 103,4 miliona dolara.

Femme nue couchée, što u prijevodu s francuskog znači "Gola žena koja leži", prikazuje Marie-Thérèse kao morsko stvorenje s mnogo udova s ​​glavom nagnutom unatrag u profilu. Njena ljubav prema plivanju i njezina gracioznost u vodi inspirirali su aluziju na more, jer sam Picasso nije znao plivati, prema Sotheby'su, javlja Reuters.

Tajna veza s maloljetnicom

Marie-Thérèse imala je 17 godina kada je u Parizu upoznala 45-godišnjeg Picassa. Započeli su tajnu vezu dok je još bio u braku sa svojom prvom suprugom, rusko-ukrajinskom baletnom plesačicom Olgom Khokhlovom. Marie-Thérèse mu je postala model za brojne slike i skulpture i rodila mu kćer Mayu Widmaier-Picasso.

Femme nue couchée nastala je iz posebno kreativne i ključne godine za Picassa. Tek s 50 godina, već je stekao široku slavu do 1932., ali je pojačao svoje ambicije kako bi ušutkao kritičare koji su se pitali "je li on umjetnik prošlosti, a ne budućnosti", prema muzeju Tate Modern.

Amy Cappellazzo, bivša šefica Sotheby's globalnog odjela likovne umjetnosti, kupila je sliku na Sotheby's Modern Evening Sale u New Yorku. Prošle je godine napustila aukcijsku kuću.

Prodavač je djelo nabavio 2008. od Picassovih nasljednika, koji su ga držali desetljećima, navodi Sotheby's. Industrijska publikacija Artnet identificirala je prodavača kao milijardera hedge fondova i vlasnika New York Metsa Stevea Cohena.

Uljenu sliku Claudea Moneta iz 1908. koja prikazuje pogled na Veneciju u Italiji također je prodana za 56,6 miliona dolara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()