Petar Kočić - pisac, narodni tribun i borac za socijalnu pravdu

Nije podnosio okupaciju i u satirama je kritikovao prilike u kojima su živjeli bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom

28.06.2022. 11:46
  • Podijeli:
petar-kocic-park.jpg

"Ko iskreno i strasno ljubi, istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas", riječi su Petra Kočića ispisane na spomeniku u centru Banjaluke.

Veliki srpski pisac, pjesnik i narodni tribun Petar Kočić rođen je 29. juna 1877. godine.

Kočić je rođen u selu Stričići kod Banjaluke, a osnovnu školu pohađao je u manastiru Gomionica, u kojem se njegov otac zakaluđerio i živio kao iguman.

Gimnaziju je upisao u Sarajevu, nakon čega je prešao u Beograd.

Filozofiju je studirao u Beču, u Sarajevu je radio kao činovnik, ali su ga opet protjerali, jer je učestvovao u radničkom štrajku.

Bio je jedan od najistaknutijih pisaca u srpskom realizmu i nacionalni borac protiv austrougarske okupacije BiH.

Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, Kočić je dugo bio bez posla, osuđivan je i tamnovao u Banjaluci i Tuzli.

Nije podnosio okupaciju i socijalnu nepravdu i otvoreno se zalagao za srpske nacionalne interese.

U Banjaluci je pokrenuo list "Otadžbina", koji je često zabranjivan. Jedrim i sažetim pripovijedanjem i svježim poetskim jezikom snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živjeli bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom.

Kočićeva djela

Osim "Jazavca pred sudom", značajnija Kočićeva djela su "Pjesme", zbirke pripovjedaka "Sa planine i ispod planine", te "Jauci sa Zmijanja".

Značajna je još jedna njegova satira - "Sudanija".

Petar Kočić je, sem pisanja, zauvijek ostao povezan sa srpskim krajiškim kmetom, prema kome je iskazivao i ljubav i razumijevanje.

Bio je borac ne samo protiv okupatora, već i protiv ekonomskog ropstva.

Kao znak sjećanja na ovog velikana srpske književnosti, u Republici Srpskoj dodjeljuju se nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga", a svakog avgusta održava se manifestacija iz oblasti kulture "Kočićev zbor", piše SRNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()