Orwellov roman o represiji '1984' na vrhu popisa ruskih bestsellera

Roman je najpopularnije preuzimanje beletristike u 2022. na platformi ruskog online prodavača knjiga LitRes

Autor: UNA HR
18.12.2022. 08:10
  • Podijeli:
1984, pixabay-6399809d922f2.webp Foto: Pixabay

Distopijski roman Georgea Orwella 1984, smješten u zamišljenu budućnost u kojoj totalitarni vladari lišavaju svoje građane svake slobode kako bi zadržali podršu besmislenim ratovima, zauzeo je vrh popisa elektronskih bestselera u Rusiji.

Roman je najpopularnije preuzimanje beletristike u 2022. na platformi ruskog online prodavača knjiga LitRes i drugo najpopularnije preuzimanje u bilo kojoj kategoriji, isaopštila je državna novinska agencija Tass.

Veliki brat

Roman engleskog autora objavljen je 1949. godine, kada je nacizam tek bio poražen, a hladni rat Zapada s njegovim bivšim saveznikom Josifom Staljinom i sovjetskim komunističkim blokom koji je on sada vodio tek je počinjao. Knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu sve do 1988.

Orwell je rekao da je koristio Staljinovu diktaturu kao model za kult ličnosti svevidećeg Velikog brata, čija je "misaona policija" prisiljavala građane da se uključe u "dvoumlje" kako bi vjerovali da je "Rat mir, sloboda ropstvo", piše Reuters.

No neki vide savremene odjeke u vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u svoje dvije decenije na vlasti iskorijenio političku opoziciju i kritičke medije iz javne sfere, kao i rehabilitovao sjećanje na Staljina.

Njegova invazija na Ukrajinu u februaru podstakla je nove zakone prema kojima je objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su bile u suprotnosti sa službenim izjavama kriminalno. Kremlj izbjegava samu riječ "rat", umjesto toga govoreći o "specijalnoj vojnoj operaciji".

Metafora je zapravo posve drugačija

Zvaničnici u Moskvi i dalje tvrde da Rusija nema zlonamjernosti prema Ukrajini, da nije napala svog komšiju i da ne okupira ukrajinske teritorije koje je zauzela i anektirala.

Prošle je sedmice ruski opozicioni političar Ilya Yashin osuđen na osam i po godina zatvora pod optužbom za širenje "lažnih informacija" o vojsci, zbog raspravljanja o dokazima koje su otkrili zapadni novinari o ruskim zločinima u Buchi, blizu Kijeva, koji Rusija je rekla da je izmišljeno.

Međutim, ruski prevodilac potpuno novog izdanja 1984 vidi paralele s Orwellovim romanom negdje drugdje.

"Orwell ni u najgorim noćnim morama nije mogao sanjati da će na Zapadu nastupiti doba 'liberalnog totalitarizma' ili 'totalitarnog liberalizma’ i da će se ljudi, odvojeni, prilično izolovani pojedinci, ponašati kao bijesno stado", rekla je Darja Celovalnikova iz izdavačke kuće AST.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()