'Nestala' Picassova slika visi na zidu Imelde Marcos

Slika koju su kupili filipinski diktator Ferdinand Marcos stariji i njegova supruga Imelda uočena osam godina nakon što ju je vlada zaplijenila

14.05.2022. 12:37
  • Podijeli:
imelda-marcos-picasso-yt.jpg

Nadrealistička slika Žena koja leži VI, koja prikazuje golu ženu koja leži na kauču, vidi se na snimci koja je emitirana s lokalne postaje TV Patrol dok Imelda Marcos slavi pobjedu sina Ferdinanda Marcosa Jr. na predsjedničkim izborima.

Slika, koju je The Art Newspaper opisao kao "neprocjenjivu", jedna je od više od 200 koje je obitelj Marcos kupila s do 10 milijardi dolara ukradenih od vlade tijekom dva desetljeća koliko je državu vodio pokojni diktator.

Marcos stariji je zbačen s vlasti 1986. godine, a obitelj je živjela u egzilu na Havajima prije nego što se kasnije vratila u zemlju.

Njegov sin uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima dosadašnju potpredsjednicu Leni Robredo i naslijedio Rodriga Dutertea nakon njegovog ustavom određenog mandata.

Nakon vladavine Marcosa starijeg, zemlja je osnovala Predsjedničku komisiju za dobru upravu (PCGG) kako bi vratila ukradeni novac i luksuznu robu, iako New York Times piše da se sumnja da su mnoga djela krivotvorine.

Vjeruje se da je slika zaplijenjena 2014. i povjerena na čuvanje Nacionalnom muzeju, rekao je glavni ravnatelj ustanove Jeremy Barns za stranicu Rappler.

Međutim, priznao je da je na potvrdi o primitku njezin naslov Picasso replika bas poteza, a ne Pablo Picasso Leclining Women VI.

Bivši predsjednik PCGG-a Andy Bautista tweetao je ovog tjedna da je Žena koja leži VI također viđena u dokumentarcu o obitelji Marcos iz 2019. pod nazivom The Kingmaker.

Prema The Art Newspaperu, pojava slike u dokumentarcu ponovno je potaknula dužnosnike da potraže sliku.

Ruben Carranza, bivši povjerenik za PCGG, rekao je za Guardian da nije jasno je li slika viđena u prilogu pravi Picasso.

No, Bautista je rekao Rappleru da je uvjeren da je onaj koji je vlada zaplijenila lažan.

"Gospođa Marcos je imala naviku kupovati lažne slike, kao i posuđivati ​​lažne slike za izlaganje", rekao je Carranza.

"Činjenica da to sada pokazuje samo potvrđuje ne samo dvoličnost gospođe Marcos... već pokazuje, ovaj, stvarno, apsolutni prezir prema vlastitom narodu", zaključio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()