Milorad Pavić: Pisac čudesne imaginacije

Pavić je domaću i svjetsku slavu stekao romanom "Hazarski rečnik" koji je objavio 1984. godine.

15.10.2022. 21:28
  • Podijeli:
milorad_pavic_facebook (1)-1665738235726.webp Foto: Facebook

Književnik Milorad Pavić (1929-2009), prevodilac, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu i akademik, rođen je 15. oktobra 1929. godine.

Pavić je bio prozni pisac, pesnik, dramski pisac, istoričar srpske književnosti od 17. do 19. vijeka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona.

NJegova djela prevedena su na većinu svjetskih jezika.

Književni stručnjaci iz Evrope, SAD i Brazila nominovali su Pavića za Nobelovu nagradu za književnost.

Pavić je domaću i svjetsku slavu stekao romanom "Hazarski rečnik" koji je objavio 1984. godine. Ovaj svojevrsni leksikon u 100.000 riječi kritičari i publika brzo su proglasili nezaobilaznim štivom novog vijeka.

Mnogi kritičari zabilježili su da je Pavić pisac čudesne imaginacije i predvodnik evropske postmoderne.

U drugom romanu "Predeo slikan čajem" autor je ponudio uzbudljivo djelo za ljubitelje ukrštenih riječi.

Napisao je i romane: "Unutrašnja strana vetra" i "Poslednju ljubav u Carigradu /priručnik za gatanje/"."Šešite od riblje kože", "Stakleni puž"...
“ 2004. godine. Objavio je i komediju "Svadba u kupatilu".

Milorad Pavić preminuo je 2009. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()