Bogato kulturno ljeto u Zagrebu

Prijavite se i sudjelujte u kreiranju kulturne strategije Grada

08.07.2022. 17:17
  • Podijeli:
ljeto-u-zagrebu-01-una.png

Da more, plaža i gradovi na hrvatskoj obali nisu jedino mjesto zabave, znaju svi koji se upute na kontinent zemlje. 

Odavno Zagreb više nije tek usputna postaja turistima na putu k drugim destinacijama, pa će mnogi i ovoga ljeta moći pronaći ponešto za svačiji ukus – od koncerata do izložbi. 

No, da vam ne otkrivamo previše, neke od kulturnih manifestacija izdvojila je u prilogu naša Nataša Vidaković.

Kultura i publika – napokon zajedno i ovoga ljeta u Zagrebu. Izložbe, koncerti na otvorenom, radionice i kazališne predstave dio su bogate sezonske ponude koju Grad priprema za građane, ali i sve one koji požele doživjeti grad iz neke druge perspektive.

Novoizabrana pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Emina Višnić najavila je ljeto u Zagrebu.

"Dakle, nastavlja grad Zagreb živjeti kao grad glazbe, prije svega na Gornjem gradu, večerima na Griču, scena Amadeo, Dvorišta i brojna druga događanja", rekla je.

"Zagreb je i grad likovnih umjetnosti – prije par dana otvoreno je i trajat će skoro čitavo ljeto trijenale hrvatskoga kiparstva, a u svih naših 6 muzeja koji su otvoreni čitavo ljeto su zanimljive izložbe pa bih istaknula tu svakako muzej suvremene umjetnosti gdje su otvorene dvije nove izložbe i i recimo zanimljiva izložba u tehničkom muzeju o ženama u vatrogastvu", najavljuje Višnić.

Kreiranje kulturnih strategija

Iz Grada pozivaju sve umjetnike i udruge da im se pridruže u kreiranju nove kulturne strategije, pa je tako zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pojasnio njezin cilj.

"Želimo još više da kulturni sadržaji budu dostupni po cijelome gradu, da ne budu dostupni samo u institucijama i ustanovama nego da se na neki način disperziraju, decentraliziraju kako bi kultura bila što pristupačnija svim građanima grada Zagreba, bez obzira u kojem dijelu grada žive", rekao je.

Javni poziv za program već je raspisan i bit će otvoren sljedeća dva mjeseca. Sve informacije o njemu nalaze se na službenim internetskim stranicama Grada.

"Važno je reći da je ovo nešto što Grad Zagreb radi prvi puta. Participativni razvoj strategije znači da uključite i druge perspektive u ono što misle da je sada dobro i što je potrebno mijenjati, a drugi dio strategije je što će nam biti glavni ciljevi, što moramo postići u narednom razdoblju", istaknula je zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec.

Osim dovršetka obnove umjetničkih ustanova koje su stradale u potresu, gradska vlast obećava otvoriti njihova vrata do kraja godine, kao i ispuniti neiskorištene i prazne gradske prostore – upravo kulturnim sadržajima.

Iz autorskog kuta

Zagrebački gradonačelnik Tomašević je zajedno sa svojom zamjenicom Dolenec te pročelnicom Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Višnić najavio da bi kultno kazalište Gavella moglo biti obnovljeno od potresa do kraja ove godine, no za omiljeno zagrebačko kino Europa nažalost nisu imali dobre vijesti. 

Naime, očekuju da bi se komplicirana situacija s kino Europom uskoro mogla riješiti, no ističu da bi tu trebalo reagirati Ministarstvo kulture i poduzeti konkretne korake u njegovom oživljavanju. 

Također, kratko su komentirali i sredstva iz gradskog proračuna koja se dodijeljuju za INmusic festival nakon što je direktor festivala Zoran Marić izjavio da grad ne izdvaja dovoljno za njegov privatni biznis.

Rekli su kako su u redovitoj komunikaciji s organizatorom te kako problematiku rješava zamjenik Luka Koralet

Naravno, INmusic dovodi na Jarun svjetska imena i nije samo kulturna, već i turistička atrakcija u Zagrebu te stoga smatraju da nisu jedini odgovorni za financiranje festivala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()