Arhitekta Zijo Krvavac apelira: Spomenik bosanskom kralju Tvrtku zaslužuje bolju lokaciju u Sarajevu

Predviđeno je da bude postavljen u parku iza zgrade Predsjedništva BiH

04.08.2022. 13:18
  • Podijeli:
kralj-tvrtko-armindurgut-pixsell.jpg

Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Predviđeno je da bude postavljen u parku iza zgrade Predsjedništva BiH. Tim povodom oglasio se i ugledni arhitekta i urbanista Zijo Krvavac.

On smatra neprimjerenim i nedoličnim objavljeni odabir, od strane gradskih čelnika, lokacije za postavljanje spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u parku iza zgrade Predsjedništva BiH, a koji graniči s parkom Mirze i Davora odnosno ulicom Musala.

"S obzirom na to da se radi o prvom bosanskom kralju, stava sam da ovakva historijska ličnost treba da, kada već i dobiva spomenik, bude na značajnijoj lokaciji. Dodatno, spomenik je autorsko djelo jednog od eminentnih bosanskohercegovačkih skulptora Stjepe Gavrića, čiji rad zaslužuje najviše poštovanje", naveo je Krvavac

Moli sve nadležne, Gradsku upravu, Općinu Centar, Kanton Sarajevo, Federaciju BiH, državne organe Bosne i Hercegovine koji su uključeni u izradu i postavljanje, da se spomenik postavi preko puta glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine odnosno u centar polukružne kompozicije u Malom parku kako bi spomenik Kralju mogao da bude zajedno sa najvećim književnicima i pjesnicima Bosne Hercegovine.

"Na ovaj način svi posjetioci Predsjedništva BiH neće moći da ne vide ovaj spomenik – tada i samo na ovaj način će funkcija spomenika biti jasna, baš kao što je to slučaj u drugim glavnim gradovima susjednih država", poručio je Krvavac.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()