Harrisona Forda su za 'Indianu Jones 5' podmladili novom VFX tehnologijom

U filmu se pojavljuje kao njegov vršnjak iz originalne trilogije

Autor: UNA HR
Calendar 24.11.2022.
  • Podijeli:
harrison ford, profimedia-1669266662892.webp Foto: Profimedia

Harrison Ford vratio se u pustolovni đir u prvim slikama iz Indiane Jonesa 5, objavljenih u časopisu Empire. 

Uz fotografije dolazi i potvrda da je Ford "podmlađen" korištenjem vizuelnih efekata tako da se Indiana Jones u filmu pojavljuje kao njegov vršnjak iz originalne trilogije.

Tehnologija de-aginga koristi se samo u uvodnoj sceni filma, koja je smještena u dvorac 1944. godine i prikazuje sukob  Indiane sa grupom nacista.

"Onda se posvađamo, a vi se nađete u 1969.", rekao je redatelj James Mangold, koji preuzima filmske dužnosti u franšizi od Stevena Spielberga.

"Tako da publika ne doživi promjenu između ’40-ih i ’60-ih kao intelektualnu umišljenost, već doslovno doživi duh tih ranih dana... i onda počinje sadašnjost", dodao je.

Kako je saopštio Empire, "upotrijebljeno je nekoliko tehnika da se izvuče sekvenca, uključujući novi ILM softver koji je pretraživao arhivski materijal mlađeg Harrisona Forda prije nego što ga je uporedio sa svježe snimljenim snimkom".

Ford je rekao da je vidjeti sebe ostarjelog "malo sablasno", ali je dodao: "Mislim da čak i ne želim znati kako to funkcioniše, ali djeluje. Ipak, to me ne tjera da želim biti mlad. Drago mi je da sam zaslužio svoje godine".

Uvijek unosna borba protiv nacista

Glavna radnja odvija se 1969. godine. Film će vratiti franšizu njenim korijenima Otimačima izgubljenog kovčega tako što će se Indiana još jednom suočiti s nacistima.

Mads Mikkelsen glumi negativca iz Indiane Jonesa 5, čovjeka po imenu Voller koji je inspirisan stvarnim nacistom koji je postao NASA-in inženjer Wernher von Braun.

Uz Forda i Mikkelsena u filmu glume Phoebe Waller-Bridge, Thomas Kretschmann, Boyd Holbrook, Shaunette Renée Wilson, Toby Jones, Antonio Banderas i John Rhys-Davies.

Peti film "Indiana Jones" dolazi u vrijeme kada se Disney i Lucasfilm nadaju oživjeti franšizu na više načina.

 Variety je ranije ovog mjeseca ekskluzivno saopštio da Disney aktivno traži razvoj TV serije Indiana Jones za Disney+. 

  • Podijeli: