Zbog porasta nivoa mora poljoprivrednici sa paradajza prelaze na pirinač

Promjene utiču i na poljoprivredu

18.11.2022. 10:02
  • Podijeli:

Egipćanin Emad Ramadan je morao da odustane od dugogodišnjeg uzgoja paradajza. Tačnije, paradajz je odustao od rasta zbog sve većeg procenta soli u zemljištu.

Udio soli raste iz više razloga: prekomjernog izvlačenja podzemne vode, kao i prekomjerno korišćenje pesticida. Međutim, sve to su pojačale i klimatske promjene.

Naime, zbog porasta nivoa mora – svake godine sve je više slane morske vode sa Mediterana koja se plimom prenosi u unutrašnjost oko delte rijeke Nil.

Drugi jako bitan faktor su i sve više temperature, kako tokom ljeta tako i tokom zimskog dijela godine. A što je toplije – veće je isparavanje. Za razliku od vode, koja brzo isparava, so ostaje na zemlji i vremenom počinje da ulazi u sam sastav zemlje. To za uzgoj paradajza – nije dobro.

Umjesto toga, Emad je odlučio da posadi pirinač koji je otporniji na te promjene. Loša strana pirinča je da je dosta jeftiniji, pa je tako i profit manji. A Emad je samo jedan od desetina hiljada ljudi koji su morali da urade isto, ili slično.

Gdje se prije samo 10 godina uzgajao paradajz, krastavac, lubenica pa i ananas – sada se uglavnom uzgajaju pamuk, cvekla i pirinač. Poljoprivrednici se žale na to da zbog slane zemlje moraju da posade duplo više sjemena i koriste još više đubriva, za i dalje sve manje rezultate.

Uzgajanje drugih sorti samo je jedan od načina adaptacije koje će morati da prihvate svi poljoprivrednici Egipta, s obzirom na to da će u budućnosti problem postati samo veći.

I ne samo to, sličan problem zadesiće poljoprivrednke širom svijeta.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()