Zelenski pozvao kineskog predsjednika u posjetu

Kina je prošlog mjeseca objavila plan od 12 tačaka za "političko rješenje ukrajinske krize"

29.03.2023. 14:57
  • Podijeli:
Volodimir Zelenski_Anadolija-63a80e4432814.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da posjeti Ukrajinu. Inicjativa se pojavila nakon što je Kina objavila svoj prijedlog rješenja krize u Ukrajini.

"Spremni smo ga vidjeti ovdje. Želim razgovarati s njim. Imao sam kontakt s njim prije invazije, no tokom cijele ove godine, više od jedne godine, nisam imao", rekao je Zelenski.

Kina je prošlog mjeseca objavila plan od 12 tačaka za "političko rješenje ukrajinske krize". Xi je razgovarao o sukobu sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom državne posjete Moskvi prošle sedmice, iako razgovori nisu pokazali napredak o tome kako okončati rat.

Kineski prijedlog uključuje poziv na deeskalaciju i na prekid vatre u Ukrajini. Sjedinjene Države su odbacile prijedlog, s obzirom na to da je Kina odbila osuditi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Iz SAD su poručili da bi prekid vatre učvrstio ruske teritorijalne dobitke i dao Putinovoj vojsci više vremena za pregrupisanje.

Ukrajina je pozdravila diplomatski angažman Kine, ali Zelenski je rekao da će razmotriti mirovna rješenja tek nakon što ruske trupe napuste ukrajinski teritorij.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()