Zašto se Ukrajina bori za svaki pedalj Bahmuta uprkos teškim gubicima

Bahmut se nalazi na oko 55 kilometara sjeverno od regionalne prestonice Donjeck, koju kontrolišu Rusi

25.05.2023. 08:32
  • Podijeli:
bahmut reuters (4)-643f9d3502ba6.webp Foto: Reuters

U devetomesečnoj borbi za Bahmut, najdužoj od početka ruske invazije na Ukrajinu, uništen je taj 400 godina star grad u istočnom dijelu zemlje i poginule su desetine hiljada ljudi. Bitka je dio ukrajinske strategije iscrpljivanja ruske vojske, koja ima katastrofalne posljedice po obe strane.

Zbog ratnih uslova je nemoguće utvrditi kakva je situacija na terenu: Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je plaćenička grupa Vagner zauzela grad uz podršku regularne ruske vojske. Međutim, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da ruske snage nisu u potpunosti okupirale Bahmut.

Bez obzira na to ko je u pravu, mali grad već duže ima više simboličku nego stratešku vrijednost za obe strane. Značajnije merilo uspjeha ukrajinskih snaga je njihov kapacitet da zaustave napredovanje Rusa. Cilj ukrajinske vojske da iscrpi zalihe ruskih trupa i utiče na njihov moral, na maloj ali taktički važnoj liniji fronta od 1.500 kilometara, dok se sprema za veliku kontraofanzivu u 15-mjesečnom ratu.

„Uprkos činjenici da sada kontrolišemo mali dio Bahmuta, njegova odbrana nije izgubila na značaju. To nam omogućava da uđemo u grad u slučaju da se situacija promijeni. A to će se definitivno dogoditi“, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski, prenosi Glas Amerike.

Bahmut se nalazi na oko 55 kilometara sjeverno od regionalne prestonice Donjeck, koju kontrolišu Rusi. Nekada je bio važan industrijski centar, okružen nalazištima soli, sa oko 80.000 stanovnika prije rata.

Bio je poznat i po vinu, proizvedenom u podzemnim pećinama i popularan među turistima zbog širokih avenija, parkova i zdanja iz 19. vijeka. Sve je sada sravnjeno sa zemljom.

Rusija i Ukrajina se proteklih mjeseci bore za sami gradski centar. Moskva trenutno kontroliše više od 90 odsto tog područja, što priznaju i ukrajinski komandanti. Međutim, čak i sada, ukrajinske snage napreduju blizu strateških puteva izvan Bahmuta u pokušaju da opkole plaćenike iz Vagnera u gradu.

„Neprijatelj nije uspio da opkoli Bahmut. Izgubili su dijelove oko grada. Napredovanje naših trupa u predgrađima značajno komplikuje prisustvo neprijatelja. Naše trupe su djelimično opkolile grad, što nam omogućava da uništimo neprijatelja“, rekla je Hana Malijar, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane.

Ukrajinski vojni lideri kažu da je višemjesečni otpor opravdan zato što ograničava ruske kapacitete na drugim mjestima i omogućava napredak ukrajinskih snaga.

„Glavna ideja je da ih iscrpimo, a onda napadnemo“, rekao je prošlog četvrtka komandant snaga koje se bore za Bahmut Jevhen Meževikin.

Rusija je poslala pojačanja u Bahmut da bi osnažila sjeverno i južno krilo i spriječila dalji ukrajinski napredak, naveli su ukrajinski zvaničnici i nezavisni posmatrači. Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da proglasi pobjedu nad Bahmutom, na koji su ruske snage usredsredile svoje napore, naročito nakon što tokom zimske ofanzive nije osvojio više gradova duž linije fronta, kažu analitičari.

Pojedini analitičari smatraju da bi čak i ukrajinski taktički uspjesi u ruralnim područjima izvan Bahmuta mogli da budu značajniji nego što to sad izgleda.

„Izgleda kao da su Ukrajinci jednostavno iskoristili činjenicu da su ruske linije bile slabe. Ruska vojska je pretrpela toliko teške gubitke i toliko je iscrpljena oko Bahmuta da ne može više da napreduje“, smatra Filips O’Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endrjus.

Ukrajinske snage u predgrađima Bahmuta i u gradu su do prije mjesec dana trpele neumoljive artiljerijske napade. Vojnici, koji su bili na pozicijama južno od grada, zatim su otkrili priliku za napredak nakon što je zahvaljujući dronovima utvrđeno da je južno rusko krilo u defanzivi, rekao je Meževikin.

Poslije višenedeljnih žestokih borbi, ukrajinske jedinice su prvi put napredovale u blizini Bahmuta, od kako je taj grad napadnut prije devet mjeseci.

Pod ukrajinsku kontrolu je vraćeno gotovo 20 kvadratnih kilometara, rekla je Malijar u jednom intervjuu prošle nedelje. Svakog dana od tada su vraćene stotine metara, kaže portparol ukrajinske istočne komande Serhi Čerevatji.
“Ranije smo samo držali pozicije i nismo puštali Ruse da napreduju dalje na našoj teritoriji. Sada smo prvi put napredovali (od početka bitke)“, rekla je Malijar.

Pobjeda u Bahmutu ne mora da znači da će Rusija biti bliže osvajanju regiona Donjeck – za šta Putin tvrdi da mu je cilj. To će prije omogućiti dodatne borbe u pravcu Slavjanska ili Kostantinovke, 20 kilometara dalje, smatra Katerina Stepanenko, analitičarka za Rusiju u tin tenku Institut za ratne studije sa sjedištem u SAD.

Na satelistkim snimcima, objavljenim prošle nedelje, vidi se kako su infrastruktura, stambeni blokovi i istorijske zgrade sravnjeni sa zemljom.

Prošle nedelje, prije nego što je Rusija objavila da je zauzela grad, ukrajinske snage kontrolisale su samo nekoliko zgrada koje su ruske snage neumoljivo bombardovale. Nadmašeni – i po broju vojnika i oružju – Ukrajinci su opisivali noćnu moru, prenosi Nova.rs.

Ruska artiljerija je bila toliko dominantna, praćena stalnim talasom plaćenika, da je odbrambene pozicije bilo nemoguće dugo zadržati.

„Značaj naše misije ostanka u Bahmutu je u odvlačenju pažnje značajne neprijateljske snage. Za to plaćamo veliku cijenu“, rekao je komandant specijalne dobrovoljačke jedinice Taras Dejak.

Sjeverno i južno krilo, koje ponovo kontroliše Ukrajina, nalaze se blizu dva autoputa koja vode do Časiv Jara, grada koji je 10 kilometara udaljen od Bahmuta i predstavlja jednu od ključnih tačaka za prevoz opreme i vojnika.

Ukrajnske snage koje su prolazile tim putem često su bile meta napada Rusa koji su se nalazili na obližnjim, strateški uzdignutim pozicijama. Nakon što su Ukrajinci sada preuzeli kontroli nad tim pozicijama, ukrajinske snage imaju više prostora da djeluju.

„To će nam pomoći da uspostavimo nove logističke lance za isporuku municije i evakuaciju povrijeđenih ili ubijenih momaka. Sada je lakše isporučivati zalihe, rotirati trupe i evakuisati“, rekao je Dejak u četvrtak, dva dana prije nego što je Rusija saopštila da sada kontroliše grad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()