Wagnerovci se povlaće iz Bahmuta: "Nemaju više čime mljeti meso"

Na svom službenom Telegram kanalu šef Prigožin je okrivio rusko vojno zapovjedništvo za nedostatak streljiva i rekao da će se njegove snage početi povlačiti od 10. maja

07.05.2023. 09:00
  • Podijeli:
jevgenij prigozin  reuters-6454c49a1e705.webp Foto: Reuters

Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. "Wagnerovi borci bit će sačuvani za sljedeće operacije u interesu Rusije", citirali su ga ruski državni mediji.

Prigožin je u najnovijem videu rekao da će se njegovi ljudi iduće sedmice početi povlačiti iz Bahmuta, jer imaju manje zaliha streljiva i sve veći gubitke, što, kako kaže, znači da "nemaju više čime mljeti meso". Na svom službenom Telegram kanalu šef Prigožin je okrivio rusko vojno zapovjedništvo za nedostatak streljiva i rekao da će se njegove snage početi povlačiti od 10. maja.

"Zauzeli smo 95 posto Bahmuta. Za ovih posljednjih 5% Crvena armija ne igra nikakvu ulogu”, rekao je Prigožin. "Nemamo potrebno streljivo i nitko nije komunicirao s nama o vraćanju na puni kapacitet", rekao je Prigožin. "Bolje je spasiti našu vojsku nego dobiti bitku."

Ljutit video i u petak
U velikom razlazu s Kremljom Prigožin je u ljutitom videu u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva.

Često opisivane kao privatna vojska predsjednika Vladimira Putina, Wagnerove su snage korištene u ruskim vojnim operacijama u više zemalja. Wagnerove položaje u Bahmutu navodno će od sljedeće srijede preuzeti borci čečenskog moćnika Ramzana Kadirova.

Bahmut je već mjesecima meta zajedničkih napada ruske vojske i Wagnerovih snaga. Grad je prije rata imao 70.000 stanovnika, a sada je opustošen nakon mjeseci iscrpljujućih borbi.

Bitka za grad smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom prije više od godinu dana. Ruska državna novinska agencija TASS, citirajući Prigožinov ured za štampu je rekla je da ruske snage kontroliraju oko 95 posto Bahmuta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()