Vulkan na ostrvu Anak Krakatau u Indoneziji izbacio stub pepela tri kilometra u visinu

Od petka uveče ovaj vulkan koje se nalazi u indonezijskom moreuzu Sunda između ostrva Java i Sumatra, eruptirao je najmanje sedam puta

10.06.2023. 17:45
  • Podijeli:
Indonezija_vulkan_Foto Tanjug PVMBG via AP-648492c37d3cf.webp Foto: Tanjug / PVMBG via AP

Erupcija vulkana na ostrvu Anak Krakatau u Indoneziji izbacila je stub pepela tri kilometra u visinu, saopštili su danas indonežanski zvaničnici.

Od petka uveče ovaj vulkan koje se nalazi u indonezijskom moreuzu Sunda između ostrva Java i Sumatra, eruptirao je najmanje sedam puta, saopšteno je iz Centra za vulkanologiju i geološke opasnosti Indonezije, prenosi AP.

Centar je naveo da je ovo bila najduža erupcija od 2018. godine kada se srušio podvodni dio vulkanske planine i izazvalo smrtonosni cunami duž obala Jave i Sumatre.

Tada je više od 430 osoba stradalo u cunamiju koji je izazvan urušavanjem planine na ostrvu Anak Krakatau dok je 40.000 ljudi raseljeno.

Nova erupcija nije odnijela ljudske živote i za sada nije izdato naređenje za evakuaciju, ali lokalne vlasti su u maju upozorile stanovnike ostrva i turiste da se drže na 5 kilometara od kratera vulkana jer su do tada posjetioci išli na vrh vulkanske planine da posmatraju spektakularne prizore u grotlu vulkana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()