Više od 1,7 miliona ljudi podržalo Erdogana na mitingu AK Partije

Turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan, koji je i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, obratio se na mitingu

07.05.2023. 18:41
  • Podijeli:
Miting AK partije Istanbul 02 foto Anadolija-6457d4784ee31.webp Foto: Anadolija

U nedjelju je na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu održan miting vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na kojem se okupilo više od 1.700.000 ljudi, javlja Anadolija.

Skup je organizovan uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se održavaju 14. maja.

Prisutnima na mitingu obratio se turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan, koji je ujedno i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Erdogan je najavio brojne velike projekte u turskoj metropoli Istanbulu, uključujući “Veliki tunel Istanbula“.

“'Velikim tunelom Istanbula' dodatno ćemo obogatiti transport u gradu, povezujući 11 različitih željezničkih linija koje će dnevno koristiti 6,5 miliona građana“, kazao je Erdogan te dodao:

"Implementiramo naš veliki projekat tunela u Istanbulu. Ovaj projekat će nakon Marmaraya i Evroazije biti treći tunel koji će proći ispod Bosfora."

Građani Turkiye 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta u nedjelju, 14. maja bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta će biti otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()