Ured Zelenskog objavio video koji pokazuje zašto rat u Ukrajini nije običan sukob

Rat u Ukrajini je najveći sukob od kraja Drugog svjetskog rata

19.03.2023. 14:59
  • Podijeli:
Zelenski_video_rat_foto_TW-641700ade24da.webp Foto: Twitter/Володимир Зеленський

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je videosnimak koji predstavlja sažetak rata u Ukrajini i pokazuje razloge zašto rat u ovoj zemlji nije običan oružani sukob.

Kako ističe ured predsjednika, rat u Ukrajini je najveći sukob od kraja Drugog svjetskog rata. 12 miliona civila bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog ruske invazije na Ukrajinu, dok je 150 hiljada zgrada uništeno ruskim projektilima.

Preko 5.000 ruskih raketa palo je na hiljade škola i fakulteta, a deseci hiljada kvadratnih kilometara još uvijek su pod ruskom okupacijom.

U videu se kaže da Ukrajina ima mnoge razloge da se ne preda i drži neprijateljske snage podalje duž 1500 kilometara duge granice s Rusijom. Na kraju se ističe da Ukrajina ne smije posustati i da će ostvariti svoj cilj, a to je slobodna zemlja.

Podsjećamo prije dva dana Međunarodnog krivični sud je izdao za nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i naveo da postoje razumni razlozi za vjerovanje da ruski lider snosi krivičnu odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji.

  • Podijeli: