Upozorenje: Jezero Montbel u skorijoj budućnosti, moglo bi izgubiti svoj autohtoni izgled.

Zabrinutost je opravdana ako se uzme u obzir da je efekat globalnog zagrijavanja sve intenzivniji

18.03.2023. 12:59
  • Podijeli:

Iako ga pamtimo po prelijepoj tirkiznoj boji i pejzažu kao sa razglednica, bujnoj vegetaciji i imponzantnoj veličini, jezero Montbel u podnožju Pirineja, u skorijoj budućnosti, moglo bi izgubiti svoj autohtoni izgled.

Dolaskom proljeća raskošni pejzaž sa razglednice, zamijenjen je blatnjavim prizorima, nastalim nedostatkom padavina, i veoma malim punjenjem jezera.

Plavljenjem šumskog prostora, jezero Montbel nastalo je 1985, radi omogućavanja stabilnog vodosnabdijevanja polja u regionu.

Njegovim nestankom, nastala su vikend naselja i pješačke staze, koje su svake godine privlačila hiljade turista.

Istorijska suša u zimskom periodu, prouzrokovala je deficit vode za oko 80 odsto. Smanjen vodostaj svojevrsni je hendikep za jedrenje jezerom, pa su prizoru nasukanih jedrilica ovih dana, čije je takmičenje u jedrenju otkazano, uobičajna slika na jezeru.

Najzabrinutiji su svakako poljoprivrednici, kojima je voda iz jezera predstavljala garanciju prinosa u poljima. Strahuju da će zbog nedostatka vode, doći zatvaranja i propadanja velikog broja farmi u ovom području.

Zabrinutost je opravdana ako se uzme u obzir da je efekat globalnog zagrijavanja sve intenzivniji i da smo pred periodom sve toplijih i sušnih godina.

  • Podijeli:

Tagovi