UN: Od početka sukoba u bolnicama umrlo 30 novorođenčadi

Problemi, uključujući nedostatak kiseonika usljed nestanka struje, jedan su od uzroka smrti novorođenčadi, kazao je glasnogovornik UN-a

25.05.2023. 22:43
  • Podijeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Trideset novorođenih beba tragično je preminulo u bolnicama od početka borbi u Sudanu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, javlja Anadolija.

Ukazao je na humanitarne posljedice borbi koje su u toku u zemlji, iznoseći podatke agencija UN-a.

"Šest novorođenih beba umrlo je u bolnici u gradu Ed Daein u samo sedam dana zbog problema, uključujući nedostatak kiseonika zbog nestanka struje. WHO izvještava da je više od 30 novorođenčadi umrlo u bolnici od početka borbi", rekao je Dujarric.

Kako je kazao, WHO je u kontaktu s pružaocima zdravstvenih usluga u regiji kako bi vidjeli na koji način mogu pomoći.

I dalje traju sukobi između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF).

Posljednjih mjeseci se raspiruju neslaganja između dvije strane oko integracije RSF-a u oružane snage - ključnog uslova sudanskog sporazuma o tranziciji s političkim grupama.

Nakon prvih razgovora Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštite civila u Sudanu. Uprkos sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebno u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021, kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Prema lokalnim ljekarima, najmanje 863 civila je ubijeno, a 3.531 ranjeno od izbijanja sukoba 15. aprila.

  • Podijeli: