Ukrajina želi avione F-16

Koristili bi se za odbranu Ukrajine, a ne napad na Rusiju

26.05.2023. 09:15
  • Podijeli:
njemacka-avioni-anadolija.jpg

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je zatražio da se njegovoj zemlji isporuče zapadni avioni F-16, rekavši da će ti avioni s ukrajinskim pilotima biti jasan znak međunarodne zajednice da će ruska invazija završiti porazom. 

Već je ranije obećao da će F-16, koje bi mogao dobiti od Zapada, koristiti samo za odbranu zemlje, a ne za napade na ruski teritorij.

Ideja je dobila velik poticaj prošle sedmice kad je američki predsjednik Joe Biden rekao čelnicima G7 da Washington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na lovcima F-16.

Ali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da nema konačne odluke o slanju aviona iz Washingtona.

Svaka koalicija donatora F-16, aviona koji proizvodi američka kompanija Lockheed-Martin, vjerovatno bi se oslanjala na podrška Sjedinjenih Država, daleko najvećeg korisnika ovih aviona. Američki dužnosnici procijenili su da će biti potrebno najmanje 18 mjeseci za obuku i isporuku F-16.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()