Ukrajina objavila: Ovo je uslov za pregovore s Rusima oko Krima

Financial Times ističe kako bi izjave Sibihe mogle umanjiti zabrinutosti zapadnih čelnika

06.04.2023. 11:18
  • Podijeli:
bahmut ukrajina reuters (5)-642b1f610aeaa.webp Foto: Reuters

Službeni Kijev jučer je poslao važnu poruku vezanu uz moguće pregovore s Rusijom. Kako javlja Financial Times, radi se o "dosad najeksplicitnijoj poruci da je Ukrajina zainteresirana za pregovore" s Rusijom otkad ih je prekinula u travnju prošle godine.

Naime, Andrij Sibiha, iskusni ukrajinski diplomat i zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je kako je Ukrajina spremna ući u diplomatske razgovore s Rusijom o budućnosti okupiranog poluotoka Krima – pod jednim važnim uslovom.

“Uspijemo li ostvariti svoje ciljeve na bojišnici, odnosno kad budemo na administrativnoj granici s Krimom, spremni smo otvoriti diplomatske pregovore o toj temi. To ne znači da isključujemo vojno oslobođenje Krima”, rekao je Sibiha u intervjuu za Financial Times, prenosi Index.

Važna poruka

Financial Times ističe kako bi izjave Sibihe mogle umanjiti zabrinutosti zapadnih čelnika koji su skeptični prema sposobnosti i kapacitetima ukrajinske vojske da vojno oslobodi Krim, ali i zabrinuti zbog mogućnosti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin zbog takvog pokušaja mogao eskalirati rat, možda čak i taktičkim nuklearnim oružje.

Dosad je, podsjeća FT, ukrajinski predsjednik aksiomatski isključivao mogućnost bilo kakvih pregovora s Moskvom sve dok sve ruske snage ne napuste Ukrajinu, što uključuje i Krim.

Njegov savjetnik Sibiha je, navodi FT, iskusni diplomat fokusiran na politiku te je bio uz Zelenskog u ključnim trenucima rata. Sibiha navodi kako Zelenski sa svojim suradnicima razgovara o Krimu u trenucima u kojima se ukrajinska vojska bliži pokretanju protuofenzive s ciljem oslobođenja okupiranih teritorija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()