Ukrajina ne može u NATO jer je u ratu

Povjerenik EU za unutarnje tržište Thierry Breton smatra da je zahtjev Kijeva za ubrzanim pristupanjem NATO-u 'simboličan' čin

06.10.2022. 17:26
  • Podijeli:
Thierry Breton_REUTERS-1665054696660.webp Foto: Reuters

Ukrajina se ne može priključiti NATO-u zbog rata koji se trenutno vodi na njenom teritoriju, poručio je u četvrtak povjerenik EU za unutarnje tržište Thierry Breton.

Time je potvrdio da NATO ne prihvaća u svoje članstvo države koje ne nadziru cijeli svoj teritorij i koje su u ratu.

'Zemlja koja želi u NATO ne smije biti u ratu'

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je članstvo u NATO-u, ali kako i sami znate, zemlja koja se želi priključiti NATO-u ne smije biti u ratu. Ukrajina je u ratu pa je tako nešto, očito, nemoguće", kazao je Breton u razgovoru za francusku televiziju BFM, a prenio je TASS.    

Po njemu, zahtjev Kijeva za primanje u NATO po ubrzanoj proceduri je "simboličan".

Kijev traži primanje u NATO po ubrzanom postupku

Nakon što je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije na istoku i jugu zemlje – Donjecke, Luhanske, Zaporiške i Hersonske oblasti, Ukrajina je zatražila primanje u NATO po ubrzanom postupku.

U Kijevu se, očito, nadaju reprizi aplikacije za članstvo u EU koju je Ukrajina podnijela 28. veljače, nekoliko dana nakon početka ruske invazije. Na ukrajinski je zahtjev Bruxelles odgovorio pozitivno, dodijelivši u lipnju Ukrajini status kandidata za članstvo u EU.

U samom NATO-u nisu se jasno očitovali o zahtjevu Ukrajine za ulazak u taj vojni blok. Ipak, iz dosadašnjih istupa političara, vidljivo je da zahtjev Kijeva za ulaskom u NATO nema neku značajniju podršku.

NATO se širi, ali na Švedsku i Finsku

NATO okuplja 30 država. Članice Saveza su europske zemlje, SAD i Kanada. Trenutno su u procesu ulaska u NATO Švedska i Finska.

Ukrajina zasad nema čak ni kandidatski status za NATO, već je samo "partnerska država". Isti je i status Gruzije, druge postsovjetske države koja želi pristupiti NATO-u.

Rusija protiv širenja NATO-a na istok

Rusija se protivi širenju NATO-a na istok Europe. Iz Moskve su ovih dana poručili da pozorno prate ukrajinski pokušaj pristupanja NATO-u.

Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu. Do sada je zauzela oko petine ukrajinskog teritorija. Ovih je dana okupirana područja i anektirala, što je naišlo na žestoku osudu europske i svjetske zajednice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()