U napadu dva drona na skladište nafte na Krimu izgorjela četiri rezervoara

Prema ocjeni Zelenskog, ruske trupe svakodnevno gube motivaciju

29.04.2023. 12:57
  • Podijeli:
napad_dron_ukrajina_rat-644cf6f53ff4c.webp Foto: AP/Tanjug

U napadu na skladište nafte u Sevastopolju, prema preliminarnim informacijama, učestvovala su dva drona, izjavio je gubernator Mihail Razvožajev.

On je naveo da su u napadu izgorjela četiri rezervoara, prenose RIA Novosti.

Požar koji je izbio je praktično lokalizovan, neoštećeni rezervoari su zaštićeni od vatre i rashlađeni, rekao je Razvožajev.

On je ranije rekao da je požar bio zahvatio oko 1.000 kvadratnih metara, a da nije bilo žrtava.

Ppredsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da vjeruje u uspjeh predstojeće kontraofanzive ukrajinskih snaga i da će poluostrvo Krim, koje je pripojila Rusija, biti vraćeno Ukrajini.

Zelenski je u intervjuu za medije iz nordijskih zemalja rekao da uspeh Ukrajine zavisi od isporuka oružja sa Zapada, prenosi finska televizija Yle.

Prema ocjeni Zelenskog, ruske trupe svakodnevno gube motivaciju.

Predsjednik Ukrajine nije otkrio detalje kontarofanzive, za koju se u medijima procjenjuje da bi mogla da počne u proljeće ili rano ljeto.
Zelenski je, međutim, upozorio i na mogućnost da se rat nastavi godinama ili decenijama.

Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je potrebno "potpuno razbiti" kijevski režim i preduzeti uzvratne akcije protiv njegovih ključnih ličnosti.

Povodom izjava ukrajinskih zvaničnika o potrebi novih isporuka oružja i namjeri „da se vrati Krim“, Medvedev je napisao na Telegramu da je riječ o "opštoj upornoj paranoji" i da odgovor Rusije mora biti maksimalan vojni poraz ukrajinskih trupa u kontraofanzivi, prenio je TASS.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju odbranu Bahmuta i Marinke, saopštio je jutros ukrajinski generalštab.

Navodi se da ruske snage nastavljaju da koncentrišu glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je saopštio da ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije kod Bahmuta i da se borbe nastavljaju u samom gradu. 

Ruske snage uništile su ukrajinski motorizovani artiljerijski sistem u oblasti Hersona tokom protekla 24 sata, saopštio je danas portparol regionalnih službi za vanredne situacije.

„Artiljerijskom vatrom u naselju Veletenskoje uništen je samohodni top 2S1 "gvozdika" sa petočlanom posadom i municijom“, rekao je portparol.

Portparol je naveo da su ruske snage u blizini naselja Dnjeprovskoje ubile dva i ranile pet ukrajinskih vojnika, prenio je TASS.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je turski dnevnik Hurijet, pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtjev iznio u razgovoru dvojice predsjednika u četvrtak.

Kako se navodi, to pitanje će biti razmotreno narednih dana, a u pregovorima će učestvovati i predstavnici UN.
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se dio dogovora koji se odnosi na Rusiju ne sprovodi i da stoga izgledi za sklapanje "nisu baš dobri".

Još nema konkretnih najava koje bi signalizirale da su ispunjeni ruski uslovi u vezi sa produženjem ugovora o izvozu žitarica, izjavio je danas u razgovoru sa novinarima zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Komentarišući izglede za produženje inicijative posle 18. maja, visoki ruski diplomata je rekao da je tek kraj aprila i da još ima dovoljno vremena.

"U međuvremenu, mogu da ponovim ono što smo javno govorili na različitim nivoima, da do sada nema konkretnih pomaka koji bi ukazivali na bilo kakav napredak ka ispunjavanju naših zahtjeva", rekao je Veršinjin, prenosi TASS. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()