Tuča u gruzijskom parlamentu!

Sporan zakon o "stranim agentima"

06.03.2023. 14:10
  • Podijeli:
Tuca Gruzija Parlament_YouTube Print Screen-6405e54ae02b0.webp Foto: YouTube Print Screen

Poslanici u Gruzijskom parlamentu sukobili su se danas dok je parlamentarni odbor raspravljao o kontroverznom zakonu koji bi regulisao ''strane agente'', za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susjednoj Rusiji.

Kako navodi Rojters, na snimku iz parlamenta vidi se kratka ali nasilna tuča između poslanika koja je izbila nakon što je, kako se navodi, predsjednik odbora za pravne poslove udario lidera opozicione partije Ujedinjeni nacionalni pokret, koja se protivi zakonu.

Vladajuća koalicija "Gruzijski san" prošlog mjeseca je objavila da podržava zakon, koji tek treba da prođe druge faze odobrenja prije nego što bude usvojen, dok ga kritičari porede sa ruskim zakonom iz 2012. godine, koji se od tada širio i koristio za, prema Rojtersu, obračun sa ruskim civilnim društvom i nezavisnim medijima.

Zakon predviđa da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva registruju kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

"Rusko zakonodavstvo koje se sada predlaže u parlamentu protivno je nacionalnim interesima Gruzije, protiv naših evropskih aspiracija. Cijela međunarodna zajednica i gruzijska zajednica su saglasne oko ove teme", rekao je aktivista za građanska prava i opozicioni političar Irakli Pavlenišvili.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabičvili rekla je da će staviti veto na zakon, za koji je rekla da će ugroziti nade Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

Rojters podsjeća da parlament može nadjačati predsjednički veto.

Prošlog mjeseca, više od 60 organizacija civilnog društva i medija u Gruziji saopštilo je da se neće pridržavati zakona ako bude usvojen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()