Švajcarske penzionerke tuže vladu zbog promjena klime

Seniorke smatraju da ovakva politika vlade ugrožava njihova ljudska prava, uključujući i pravo na život

29.03.2023. 14:15
  • Podijeli:
zene_strazbur-6424255a54120.webp Foto: Reuters

Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu danas je počelo prvo, javno saslušanje u slučaju tužbe švajcarskih penzionerki protiv sopstvene vlade zbog toga što Bern, prema njihovim tvrdnjama, neadekvatno reaguje na klimatske promjene i time ugrožava njihova ljudska prava, uključujući i pravo na život.

Advokati i članice švajcarske grupe Seniorke za zaštitu klime, koje je ispred zgrade suda glasno podržala grupa ekoloških aktivista iz organizacije Grinpis, se nada da će presuda postati presedan koji će postati obavezujući za sve države potpisnice Evropske konvencije za ljudska prava, prenosi AP.

Seniorke za zaštitu klime, koje imaju oko 2.000 članica po cijeloj Švajcarskoj, tvrde da su prava starijih žena posebno ugrožena zato što na ovu grupu stanovništva najviše utiču ekstremne vrućine koje će postati sve češće usled globalnog zagrevanja, a za tu situaciju krive švajcarsku vladu i njenu klimatsku politiku.

Seniorke smatraju da ovakva politika vlade ugrožava njihova ljudska prava, uključujući i pravo na život, prenosi Rojters.

U slučaj su se uključile i vlade drugih zemalja, Rumunije, Letonije, Austrije, Slovačke, Norveške, Italije, Portugalije i Irske, što pokazuje važnost ovog procesa.
Očekuje se da će presuda biti izrečena sledeće godine, prenosi AP.

  • Podijeli: